SČS: Obouváme správně své děti?

30.09.2013 20:11

Zas a znovu, každoročně připomíná Sdružení českých spotřebitelů, o. s. (SČS) rodičům a všem dospělým, kteří pečují o děti, aby si uvědomili svoji odpovědnost za správné „obutí“ svých ratolestí. Mnoho rodičů přesto stále neví, jak mají dětskou obuv vybírat; a dokonce výběr obuvi podceňují.

SČS: Obouváme správně své děti?
Foto: red
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů

„Je přitom známo, že na našem trhu se - bohužel - prodává i dětská obuv, která neodpovídá zásadním ortopedickým a mnohdy ani hygienickým kritériím na zdravotně nezávadnou obuv. Regulace je v tomto ohledu totiž velmi mírná. Proto Sdružení českých spotřebitelů vydalo již po několikáté za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a ve spolupráci s  Českou obuvnickou a kožedělnou asociací - osvětový materiál  ´Obouváme správně své děti?´, který má upozornit na rizika nesprávného obouvání zdravotně závadné dětské obuvi a tím minimalizovat poškozování zdraví dětí. Publikace upozorňuje, že spotřebitel si může vybrat zdravotně nezávadnou a bezpečnou „obuv pro Vaše dítě“ se ZNAČKOU ČESKÉ KVALITY „ŽIRAFA“, která mu garantuje nákup ověřeného, bezpečného výrobku,“ říká hlavní koordinátor této kampaně, Petr Krejcar, regionální ředitel SČS v Hradci Králové.

Distribuce publikace byla letos provedena do necelých 700 mateřských škol v rámci dvou vybraných regionů - tentokrát do krajů Pardubického a Ústeckého.

Prostřednictvím školek se letáky dostávají k rodičům. Část nákladu šla opět do obchodů prostřednictvím České obuvnické a kožedělné asociace. Publikace je k dispozici na webu SČS.

„Téma bezpečnosti, resp. zdravotní nezávadnosti dětské obuvi se snaží SČS řešit již po několik let. Hlavním cílem je vytvoření evropské harmonizované technické normy,“ upozorňuje Libor Dupal, předseda SČS a dodává: „Tím by se vytvořily všeobecné požadavky jednotné v rámci celé Unie a zamezila by se výroba, resp. omezil dovoz levné, ale pro děti nevhodné obuvi. Bohužel, je to běh na hodně dlouhou trať.“ SČS v tomto směru působí v evropských strukturách a spolupracuje při tom i s Europoslanci (Dr. Roithová) i s dalšími osobami a subjekty.

O Sdružení českých spotřebitelů (SČS)

SČS si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí, pokrývají odbornosti ve vztahu k bezpečnosti výrobků, standardizaci, finančních služeb aj. Ve více regionech, kde má zastoupení prostřednictvím regionálních kontaktních míst, vyhlašuje soutěž Spokojený zákazník kraje, kterou předávají hejtmané a kterou se SČS snaží přispívat k „pozitivnímu přístupu“ při vytváření lepších vztahů mezi spotřebiteli a poskytovateli služeb. Více na www.konzument.cz. Téma standardizace je vyzdviženo založením samostatné domény www.top-normy.cz. Na bezpečnost dětských hřišť je zaměřena doména www.overenehriste.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…