SFRB: Obce trápí nedostatek bydlení pro seniory a mladé rodiny

05.09.2014 12:20

Státní fond rozvoje bydlení v uplynulých měsících zjišťoval, jaký mají radnice postoj k otázce výstavby nájemního bydlení, zda mají zájem o zvýhodněné státní úvěry a jaký typ bydlení na svém území nejvíce postrádají.

SFRB: Obce trápí nedostatek bydlení pro seniory a mladé rodiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Anketa probíhala v časovém úseku od 1. 6. 2014 do 31. 8. 2014. Bylo osloveno 6 331 obcí v České republice, dotazník byl rovněž zveřejněn na stránkách SFRB a upoutávka proběhla na informačním serveru www.portalobydleni.cz. Vyplněných dotazníků se sešlo téměř 700. „Naší snahou bylo získat podněty, které by případně mohly vést k úpravám programů nabízených SFRB či změně parametrů podpory výstavby nájemních bytů,“ vysvětluje ředitelka SFRB Eva Helclová.

Z výsledků ankety vyplývá, že obce trápí nedostatek bydlení pro seniory (40 % případů), dále postrádají tzv. startovací byty pro mladé (38 %). Chybějící malometrážní byty považuje za velký problém 22 % oslovených obcí. „Obce, které potřebují bydlení pro seniory, by jej v 56 % rády zajistily výstavbou nebo přestavbou,“ doplňuje Eva Helclová. „O rekonstrukci stávajících objektů by uvažovalo v průměru 36 %“. Tento trend je logicky vyšší, pokud se pohybujeme ve skupině větších obcí, které mají více než 5 000 obyvatel. Z této skupiny by dalo přednost rekonstrukci téměř 42 %.

V minulosti byly obce zvyklé čerpat především dotace, úvěry byly využívány jen v omezené míře. S tím souvisí i výše přijatelného úroku: obce v drtivé většině (71 %) považují za ideální jeho výši do 1 %. Podmínka de minimis není považována za významnou překážku, třicetiletou dobu splatnosti obce ve valné většině považují za optimální. Z úvěrů by obce rády financovaly především byty a společné prostory, 40 % respondentů uvažuje o tom, že by o úvěr požádalo. Pro SFRB je potěšující (zároveň zavazující) informace, že obce mají zájem o seminář či školení, na kterém by se podrobně seznámily s programovou nabídkou státní podpory.

Státní fond rozvoje bydlení proto ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a s podporou České společnosti pro rozvoj bydlení a Sdružení nájemníků ČR připravil sérii odborných seminářů pro zástupce obcí, měst a krajských samospráv. Konají se v sídlech krajských úřadů – v Plzni (25. 9. 2014), ve Zlíně (26. 9. 2014) a v Pardubicích (29. 9. 2014). Více informací na www.portalobydleni.cz

SFRB nabízí obcím a městům pro řešení bytové potřeby Program Výstavby – Nájemní domy (pro výstavbu nových nájemních bytů, rekonstrukci nebytových či neobyvatelných budov), dále Program Panel 2013+ (pro rekonstrukce bytových domů všech typů) a v neposlední řadě Program JESSICA – projekt rozvoje znevýhodněných městských zón.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…