SMART Office & Companies: Registr skutečných majitelů nemusí splnit očekávání

26.09.2017 13:44

Praní špinavých peněz a financování terorismu se snaží zákonodárci zcela pochopitelně zabránit neustálým zpřísňováním právních norem. Gangstery a džihádisty ale přitom vlastně házejí do jednoho pytle se slušnými občany, kteří získali majetek poctivě. Ti teď kvůli tomu přemýšlejí, jak se chránit i nadále.

SMART Office & Companies: Registr skutečných majitelů nemusí splnit očekávání
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Vede je k tomu snaha bránit se před insolvenční šikanou, nekalými konkurenčními praktikami, nepřátelským převzetím, ale i různými nelegálními živly,“ říká Michael Dobrovolný, manažer společnosti SMART Office & Companies.

Od 1. ledna 2018 totiž nabývá účinnosti novela zákona 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, na základě které budou skuteční majitelé zapisováni do neveřejného registru.

Skutečným majitelem je podle definice fyzická osoba, která sama, nebo společně s osobami jednajícími s ní ve shodě, má více než 25 % hlasovacích práv, podílu na základním kapitálu nebo přijímá více nejméně 25 % zisku firmy.

„Klienti oprávněně chrání své soukromí a chránit je chtějí i nadále, proto již činí konkrétní opatření,“ popisuje Dobrovolný zkušenosti ze své praxe.

Připomíná, že na rozdíl od „skutečných majitelů“ firem třeba výherci stamilionových jackpotů identitu odkrývat nemusejí. Každý si podle něj uvědomuje, že by byli příliš snadným cílem pro únosce, vyděrače a další zločinecké struktury. I toho se poctiví klienti hledající zákonné způsoby anonymizace majetku i v podmínkách platnosti nové zákonné úpravy bojí.

Ve společnosti SMART Office & Companies už zaznamenali narůst zájmu například o svěřenské fondy. „I ty svého skutečného vlastníka ‚definičně‘ mají, vyčleněný majetek však reálně vlastníka nemá a také obmyšleného je možno jmenovat i dodatečně,“ vysvětluje Michael Dobrovolný.

Očekávat podle něj lze také zvýšený zájem o zahraniční společnosti a trusty, na které nové povinnosti dopadají pouze, pokud vlastní podíly na společnostech v ČR.

„Objevují se ale i kreativní řešení založená například na smluvních ujednáních zajišťujících opční právo k nákupu podílů či cenných papírů,“ dodává Dobrovolný.

Michael Dobrovolný zároveň připomíná, že už od 1. ledna 2017 je účinná novela zákona 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, na základě které je každá právnická osoba, i svěřenský fond, povinna vést a průběžně zaznamenávat aktuální údaje ke zjištění a ověření totožnosti svého skutečného majitele. Osoba skutečného majitele má být zjišťována také při kontrole klienta, respektive obchodního partnera, když dochází k transakci přesahující některý ze zákonných limitů. Ty přitom nejsou nijak závratně vysoké.

Novela však očekávání nenaplnila a podle Dobrovolného je nemusí naplnit ani novinka připravená pro příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…