SMO ČR: Držitelé Národní ceny kvality a za CSR

12.12.2013 11:13

Hranice na Moravě, Chomutov, Prostějov, městské části Prahy 3, 6 a 13. To jsou města a městské části, které koncem listopadu ve Španělském sále Pražského hradu převzaly Národní cenu kvality ČR a Národní cenu ČR za společenskou odpovědnost (CSR). Splnily tedy podmínky programů, které tvoří jednotlivé kategorie ocenění a v kterých se posuzuje například výkonnost, systém a poskytování služeb nebo to, jaký má organizace vztah ke společnosti.

SMO ČR: Držitelé Národní ceny kvality a za CSR
Foto: red
Popisek: Svaz měst a obcí ČR

Držiteli národních cen se staly - stejně jako v předchozích letech – subjekty, které jsou členy Svazu měst a obcí ČR. Předseda Svazu a primátor Kladna Dan Jiránek k tomu říká: „Splnění podmínek prestižního ocenění znamená, že města procházejí několika fázemi důkladného hodnocení. Ta nejlepší při tom většinou zjistí, že mnoho věcí, které zaručují kvalitu, už dělají a je pro ně přirozené být tady a pracovat pro lidi. Kvalitní služby přitom znamenají spokojené občany.“

Excelentní organizací podle modelu EFQM jsou a Národní cenu kvality ČR letos získaly Hranice na Moravě a městská část Prahy 3. Model CAF nejlépe splnily a rovněž mohou používat označení Národní ceny kvality ČR města Chomutov a Prostějov. Stejný titul může uvádět městská část Prahy 6, splnila program START Plus. Společensky odpovědnou organizací ve veřejném sektoru se stala městská část Prahy 13

„Nesmírně si vážíme udělené Národní ceny. Je oceněním práce nejen nás, kteří ji přebíráme, ale celého CAF týmu a ve své podstatě i všech úředníků chomutovského magistrátu a našeho města. Je potvrzením, že naše práce má smysl, že jdeme správnou cestou. Zároveň je však velkým závazkem, abychom hledali další cesty, jak pro naše klienty, tedy občany a podnikatele, i nadále zvýšit kvalitu poskytovaných služeb,“ řekl při přebírání ceny vedoucí projektu CAF a primátor města Chomutov Jan Mareš.

„Chci poděkovat pracovníkům a pracovnicím úřadu městské části, že jsme letos uspěli v nejvyšší kategorii soutěže, v příštím roce chceme ještě pokročit,“ uvedl na slavnostním večeru další z oceněných, zástupce starostky Prahy 3 Josef Heller.

Letos se konal už 19. ročník Národní ceny kvality ČR. Záštitu nad slavnostním večerem převzali prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, premiér Jiří Rusnok  a ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

Národní ceny kvality se udělují ve více než 80 zemích světa podle stejných principů a pravidel. V zahraničí je získání Národní ceny kvality nejvyšší metou, které může firma dosáhnout. Předávání ocenění se ujímají předsedové vlád (např. v Japonsku), hlavy monarchií (ve Švédsku, Velké Británii aj.) či prezidenti, jako třeba v USA, kde je cena zakotvena federálním zákonem.

Program Národní ceny kvality ČR organizuje Sdružení pro oceňování kvality, cyklus programu je roční. Nový ročník vyhlašuje předseda Rady kvality ČR, ceny vítězům a ocenění finalistům předávávají vrcholní představitelé státu a Rady kvality ČR. Program je určen pro organizace podnikatelského i veřejného sektoru. Vice o ocenění najdete na http://www.npj.cz/cz/narodni-cena-kvality-cr/.

O Svazu měst a obcí ČR:

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. V současné době Svaz sdružuje kolem dvou a půl tisíce měst a obcí. Více na www.smocr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Smocr.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…