SMS ČR: Hazard se stavebním zákonem pokračuje

29.04.2021 8:31

Členové poslaneckého hospodářského výboru doporučili sněmovně schválit kritizovaný návrh stavebního zákona, který podle přesvědčení zástupců Sdružení místních samospráv ČR povede ke kolapsu stavebního řízení a zhoršení dostupnosti této služby pro běžné občany.

SMS ČR: Hazard se stavebním zákonem pokračuje
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

SMS ČR proto vyzve v následujících dnech starosty a zastupitele členských obcí, aby se se svými obavami obrátili na konkrétní poslance a pokusili se je přesvědčit, aby tento zákon neschvalovali.

Petici za zachování stavebních úřadů v působnosti obcí už podepsalo přes tisíc starostů a obecních zastupitelů.

„Je hezké ohánět se pověstným jedním razítkem, ale když přijetí tohoto zákona povede ke zrušení až 400 stavebních úřadů, nedostatku úředníků pro vykonávání této složité agendy, zvýšeným nákladům pro státní rozpočet, a především ke zhoršení dostupnosti stavebního řízení pro občany, tak nelze mluvit o dobrých zprávách,“ říká Věra Kovářová, místopředsedkyně SMS ČR.

Zároveň upozorňuje, že komplexní pozměňovací návrh poslance Kolovratníka je ve své podstatě novým návrhem zákona, který je zásadním způsobem podobný verzi, která byla připomínkovými místy odmítnuta! Předložení návrhu je faktické obcházení legislativního procesu, kdy je kompletně nová legislativa schvalována bez analýzy dopadů, které budou negativní v mnoha ohledech. Na negativa jasně poukazuje i průzkum, který SMS ČR provedlo mezi starosty a zástupci obcí.

Obce chtějí zachovat stavební úřady ve své působnosti. Z pohledu malých měst a obcí představuje stavební zákon krok k neúčelné centralizaci a povede k dalšímu odloučení občana od jeho úřadu.

„Sdružení místních samospráv ČR chápe, že jednohlavé úřady nemusí být schopné obhájit svou existenci, nicméně mimo tento fakt jsme nenabili přesvědčení, že by byl nový stavební zákon nutný, zvlášť když dopady změn budou negativní po všech stránkách, což je evidentní již dnes,“ dodává Věra Kovářová.

SMS ČR proto vyzve v následujících dnech starostky a starosty obcí a měst napříč republikou, aby se obrátili na konkrétní poslance zastupující jejich region. Cílem bude poslance doopravdy seznámit s postojem starostů a s jejich oprávněnými obavami z negativních změn, které by nový zákon přinesl.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…