SMS ČR: Obce nesouhlasí s enormním zvýšením poplatků OSA na r. 2017 až o 50 procent

10.08.2016 10:39

Starostové obcí a měst se ohrazují proti dramatickému nárůstu odměn, které na rok 2017 ohlásil OSA, a přináší zvýšení poplatků na r. 2017 u řady položek sazebníku oproti úrovni letošního roku až o 50%. Starostové se proto obrací se stížností na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ČR a Ministerstvo kultury ČR s podezřením, že tímto razantním zvýšením sazeb OSA zneužil své dominantní postavení.

SMS ČR: Obce nesouhlasí s enormním zvýšením poplatků OSA na r. 2017 až o 50 procent
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Takto enormní nárůst sazeb OSA není ani odůvodněný, ani přiměřený. Nerozumíme, proč by se pro příští rok měly jejich sazby zvýšit o polovinu, když neroste inflace ani jiné ekonomické ukazatele v ČR,“ podivuje se k ohlášení zvýšení sazeb OSA starosta Křižánek na Vysočině a místopředseda SMS ČR Jan Sedláček.

Sazebníky OSA jsou zveřejněny ZDE. SMS ČR proto vyzvalo starosty svých členských obcí a měst, aby se s podezřením ze zneužití dominantního postavení OSA obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstvo kultury ČR.

Hudba pravidelně zní na různých obecních/městských slavnostech, akcích anebo je třeba užívána ve školách, domovech s pečovatelskou službou atd., které obce zřizují, přičemž samosprávy nezpochybňují princip, že je nutno za užití autorských děl hradit odměny, avšak v přiměřené výši. „Vyzvali jsme naše členy, aby do doby než Úřad pro ochranu hospodářské soutěže či ministerstvo kultury tento postup OSA schválí, neuzavírali s OSA na příští rok žádné smlouvy o placení odměn,“ upozorňuje starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš, který v SMS ČR předsedá Pracovní skupině pro financování samospráv.

SMS ČR také vyslovuje podezření, že se OSA snaží zvýšit své sazby před nabytím účinnosti novely autorského zákona, kterou v současnosti ve 2. čtení projednává Poslanecká sněmovna a která upravuje nově vyhlašování sazeb kolektivními správci (viz sněmovní tisk č. 724). Podle našeho přesvědčení si chce OSA zajistit zvýšení svých sazeb na několik let dopředu, aniž by se musel podřídit pravidlům nově obsaženým v novele autorského zákona.

SMS ČR upozorňuje, že drtivá většina obcí hradí autorské poplatky více kolektivním správcům a jsou tak zatíženy poplatkovou povinností u více autorských svazů. SMS ČR se tak obává, že nárůst sazeb OSA budou kopírovat i další kolektivní správci a zvýší své sazby.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…