SMS ČR: Obcím hrozí stopka na dotace kvůli novele zákona o pozemních komunikacích

14.03.2016 10:45

Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR) upozorňuje, že novela zákona o pozemních komunikacích, která platí od začátku tohoto roku, znemožňuje umisťovat inženýrské sítě do silnic všech tříd a jejich přilehlých zelených pásů.

SMS ČR: Obcím hrozí stopka na dotace kvůli novele zákona o pozemních komunikacích
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Důsledkem této změny je mnohdy i nepřekročitelná překážka v rozvoji obcí a měst, které tak mohou přijít o přislíbené dotace na již rozpracované projekty, protože je vlivem právní úpravy nestihnou dokončit včas.

„Tato situace významně komplikuje již běžící projekty, omezuje čerpání finančních podpor a velmi negativně zasahuje do platných smluv mezi obcemi a firmami,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

„Naše obec se táhne kolem potoka, podél něj vede krajská silnice třetí třídy a zástavba. Kanalizaci je proto možné umístit z větší části jen do pozemku komunikace, a proto jsme na mrtvém bodě. Na projekt máme slíbenu dotaci z krajského rozpočtu, jednou z podmínek čerpání je ale zanést projekt do dokumentace do konce příštího roku a realizovat stavbu do konce roku 2019, což za dané situace nemůžeme stihnout,“ říká starosta Velkých Albrechtic Josef Magera.

„Na kritický stav jsem již upozornil ministra dopravy, který souhlasil s tím, že ustanovení v zákoně necitlivě zasahuje do současné praxe umisťování inženýrských sítí, a proto mi přislíbil, že při příští vládní novele bude navrhovat změnu, která by stav uspokojivě řešila. Časový horizont však nezmínil, a proto desetitisíce obcí a měst zůstávají i nadále v nejistotě,“ říká Polčák.

SMS ČR je připraveno všemi dostupnými prostředky napomoci vládě k urychlenému vyřešení této neblahé situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…