SMS ČR: Premiérův daňový balíček připraví veřejné rozpočty celkem o 130 miliard

20.11.2020 9:38

Zrušení superhrubé mzdy, které v noci na dnešek schválila sněmovna, povede k bezprecedentnímu oslabení veřejných rozpočtů. Obce přijdou v souhrnu o 31 miliard, kraje o 12 miliard. To způsobí oslabení veřejných investic a služeb, negativní dopady tohoto kroku tak pocítí všichni.

SMS ČR: Premiérův daňový balíček připraví veřejné rozpočty celkem o 130 miliard
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Po roce 1990 ještě nikdy nebyl přijat zákon s tak obrovským negativním dopadem na samosprávy,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR. „V této době krize jde o zcela neodpovědné rozhodnutí. Přímo to ohrožuje stabilitu veřejných financí a pro samosprávy tato daňová změna znamená výrazné rozpočtové propady, zřejmě až výpadek 15 procent příjmů, a to trvale.“

Pozměňovací návrh, který podala Věra Kovářová a který měl samosprávám hrozící propad příjmů způsobený rozhodnutím státu kompenzovat navýšením podílů na sdílených daních, neprošel, když se proti němu postavil téměř celý klub ANO a nepodpořili ho ani poslanci ČSSD, KSČM a SPD. To se chce SMS ČR pokusit zvrátit při hlasování v senátu. „Budeme jednat se senátory ve snaze přesvědčit je, aby tyto výpadky byly obcím a krajům nahrazeny. Jinak příští rok většina samospráv zastaví zcela své investice, nebudou mít na spolufinancování evropských projektů. Mnohé menší obce nebudou mít pokryté ani mandatorní výdaje,“ říká Polčák.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…