SMS ČR: Starostové požadují po novele zákona předvídatelná pravidla zvyšování autorských poplatků

22.09.2016 8:00

Starostové obcí a měst zvyšují tlak na zákonodárce, aby v novele autorského zákona upravili jasná pravidla pro zvyšování autorských poplatků v dalších letech. Upozorňují, že jejich výše se u reprodukované hudby zvýšila za posledních 12 let víc o více než 300%, prošlo-li by zvýšení v příštím roce byl nárůst poplatků OSA asi pětinásobný.

SMS ČR: Starostové požadují po novele zákona předvídatelná pravidla zvyšování autorských poplatků
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Starostové očekávají, že poslanci upraví novelu autorského zákona tak, aby sazebníky odměn kolektivních správců podléhaly určitému veřejnému dohledu, meziroční nárůst v desítkách procent je pro ně nadále neakceptovatelný a nechtějí je hradit. „Nevím, jak bych občanům vysvětloval, že skokové navýšení autorských poplatků akceptujeme. Vyčkáme, jak dopadne novela autorského zákona a zda úřady zasáhnou,“ uvádí místopředseda SMS ČR a starosta obce Křižánky Jan Sedláček a dodává: „Naše obec provozuje obecní kavárnu, kde hradí poplatky za užití reprodukované hudby. Pokud k tomu připočítáme několik ročních veselic, ať živé či reprodukované hudby, pořádané obcí, spolkem myslivců či jiným sdružením dostáváme se při avizovaném zdražení pro menší obec na výrazné zatížení.“

Starostové zároveň poukázali na růst autorských poplatků u reprodukované hudby OSA od vstupu ČR do EU. „V roce 2005 činily sazby OSA za TV 90 Kč a za rádio 50 Kč. Letošní sazby jsou 320 Kč za TV a 186 za radio. To je nárůst za deset let o více než 300%! U žádné jiné komodity či služby si nejsme vědomi takto enormního růstu od vstupu ČR do EU,“ podotýká starosta Českých Heřmanic a člen předsednictva SMS ČR Pavel Eliáš. „Pokud na příští rok má sazba OSA vzrůst až o dalších 50%, pak je to další enormní nárůst přes 500% za 12 let.“

Zástupci SMS ČR uvedli, že obdrželi již od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže žádost o poskytnutí informací k dopadům a výším autorských odměn v zahraničí. Výsledky své analýzy hodlají zveřejnit na semináři ve čtvrtek 22.9., který pořádá  poslankyně Věra Kovářová. Ta uvedla, že ve Švýcarsku je sazba za rádio 400 Kč za měsíc (16,5 CHF) oproti celkové částce 560 Kč v ČR. U TV se ve Švýcarsku platí za měsíc 450 Kč, v ČR je to již 1000 Kč. „Situace v Evropě je velmi různorodá, ale například sazby ve Švýcarsku, Slovensku, Německu, Finsku, Irsku, Španělsku a dalších evropských zemí jsou už dnes srovnatelné nebo dokonce nižší než v ČR, a to bez přepočtu ne paritu kupní síly,“ uvádí poslankyně.

Místopředseda PSP ČR Petr Gazdík souhlasí s názorem starostů, že autorský zákon musí zavést pravidla navyšování sazeb. „Dohodli jsme se na pozměňovacím návrhu, v němž zavedeme dozor Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jestliže se mají sazby meziročně zvýšit nad trojnásobek inflace za poslední tři roky,“ upozorňuje Gazdík, který také předloží návrh přechodného ustanovení zamezující skokové navýšení autorských poplatků OSA pro příští rok. „Byl jsem překvapen, že OSA již dokonce tyto zvýšené poplatky vybírá. Věřím, že uživatelům jejich peníze vrátí, pokud budou platit nová pravidla a jejich sazebník s nimi bude v rozporu,“ podotýká Gazdík. Všechny jeho pozměňovací návrhy byly školskému výboru k zítřejšímu projednání.

Platby Statutárního města Zlína ochranných autorským organizacím za rok 2015:

OSA                      496.225,- Kč
DILIA                     901.625,- Kč
Aurapont               425.271,- Kč
nezastup. tvůrci     441.000,- Kč
Celkem               2.264.121,- Kč

Vyjádření primátora města Zlín Miroslava Adámka: „Jen v minulém roce město Zlín uhradilo na autorských poplatcích přes 2,25 mil. Kč. Jde o odměny za město, jim zřizované organizace, jako je divadlo, školy a jiná městská zařízení. Výše poplatků je už nyní vysoká, neumím si představit jejich další nekontrolovatelný růst.“

Vývoj sazeb OSA u reprodukované hudby za období 2001 – 2017 (zdroj – Sazebníky OSA)


Vývoj od r. 2001 při sazbě 90 Kč až do r. 2017 – 447,36 Kč


Vývoj od r. 2001 při sazbě 50 Kč až do r. 2017 – 279 Kč

Vývoj inflace 2005 - 2015

Inflace v období 2005 až 2015 dokládá, že růst cen byl velmi pozvolný a souhrn inflace v tomto 10 letém období dosáhl 23,3%, což stojí v příkrém kontrastu s nárůstem téměř 500% u TV přístrojů a 550% u rádii u kolektivního správce OSA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…