SMS: Ministerstvo spravedlnosti podalo na 400 podnětů kvůli porušení zákona o střetu zájmů

19.03.2018 15:41

Ministerstvo spravedlnosti podalo již zhruba 400 podnětů kvůli porušení zákona o střetu zájmů. Původně přitom tvrdilo, že ty, kdo nezveřejní své majetkové poměry v souladu s loni novelizovaným zákonem o střetu zájmů, nebude až do rozhodnutí Ústavního soudu o tomto zákonu podávat podněty přestupkovým orgánům.

SMS: Ministerstvo spravedlnosti podalo na 400 podnětů kvůli porušení zákona o střetu zájmů
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Poslanecká sněmovna přitom nyní projednává novelu zákona o střetu zájmů, která má problémy způsobené loňskou novelizací alespoň částečně zmírnit. V minulých dnech novelu řešily sněmovní výbory. Dnes se nad detaily a riziky navrhovaného znění setkali starostové, neboť se blíží druhé čtení této novely. SMS ČR nepovažuje kompromisní pozměňovací návrh k zákonu o střetu zájmů, který přijal Ústavněprávní výbor PSP ČR minulý týden 8. března, za dostatečný.

Na semináři poslankyně Věry Kovářové a Sdružení místních samospráv konaném přímo v hlavním jednacím sále Poslanecké sněmovny dnes zhruba stovka starostů řešila novelu zákona o střetu zájmů a především předložené pozměňovací návrhy.

Jak uvádí předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák, „starostové obcí vítají iniciativu poslankyně Kovářové, která má šanci ještě do léta vyslat jasný signál komunálním politikům, že problematická aktuální podoba zákona o střetu zájmů bude alespoň v nejpalčivějších otázkách změněna. Přesto podle nich kompromisní pozměňovací návrh, který předpokládá, že určité informace budou veřejné a určité ne, a to podle kategorie veřejného činitele, dostatečně neřeší problémy, které zákon o střetu zájmů komunálním politikům působí.“

„Na semináři zazněla jednoznačná stanoviska zástupců politických stran, kteří veřejně prohlásili, že návrh na změnu zákona o střetu zájmů na nejbližší schůzi podpoří ve znění kompromisního pozměňovacího návrhu. Ten schválil svým usnesením Ústavně-právní výbor dne 8. března,“ vysvětluje poslankyně Kovářová, která stála u zrodu předmětné novely. Podle Kovářové lze očekávat, že novela bude projednávána na půdě sněmovny asi 2 měsíce.

Na ni navazuje předseda Stanislav Polčák, který dodává: „SMS ČR považuje navržené změny za prvotní etapu změny zákona o střetu zájmů, nikoliv za ideální stav. Problematických míst v zákoně, jak i ze semináře vyplynulo, je daleko více. Brzy lze očekávat rovněž rozhodnutí Ústavního soudu na návrh senátorů o vyslovení protiústavnosti dotčených částí zákona, na které poukázali také advokátka Jana Zwyrtek Hamplová a Jan Winter z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.“

Na semináři zazněly také příklady ze zahraničí a praxe z půdy Evropského parlamentu, které svědčí o tom, že se česká úprava ocitla spíše na hraně šikany pod záštitou transparentnosti. SMS ČR proto bude usilovat, aby po komunálních volbách v letošním roce byl zákon novelizován řádnou a důsledně projednanou novelou, která bude zaručovat nejen právo veřejnosti na nezbytné informace o veřejných činitelích, ale zároveň bude důsledně chránit práva třetích osob a obecně i právo na soukromí, které má i starosta, radní případně jakýkoliv jiný uvolněný funkcionář.

Sdružení místních samospráv hodlá při přípravě komplexních změn čerpat i ze zkušeností ze zahraničí. Současná právní úprava totiž nepřiměřeným způsobem zasahuje do osobnostních práv veřejných funkcionářů i jejich rodin. Již dříve v nezávislém průzkumu SMS ČR nadpoloviční většina respondentů uvedla, že vůbec zvažuje, zda bude v nadcházejících komunálních volbách znovu kandidovat do veřejných funkcí.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje bezmála 1500 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…