SOCR ČR: Cenzus stravovacích zařízení – rozmar nebo pomoc podnikatelům?

09.07.2013 10:08

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) nesouhlasí s tvrzením, které se nedávno objevilo (13. 6. 2013) na stránkách E 15 ohledně Censu (sčítání) stravovacích zařízení v ČR. Zařízení maloobchodu, ubytování i stravování slouží zejména populaci a objem, struktura, rozmístění i kvalita těchto zařízení svědčí mj. i o dosažené životní úrovni společnosti.

SOCR ČR: Cenzus stravovacích zařízení – rozmar nebo pomoc podnikatelům?
Foto: SOCR ČR
Popisek: SOCR ČR

SOCR ČR podporuje a iniciuje pravidelně zjišťování základních informací o sektoru obchodu a cestovního ruchu.  Článek v E 15 zpochybňuje samotné sčítání a deklaruje mj., že se má týkat konzumace jídel. Především to není pravda a dále je třeba dodat, že zvolená metoda ani v nejmenším nezatíží podnikatele (pozorování pouze ve veřejně přístupných částech provozoven a bez provedení rozhovoru). A co se tedy zjišťuje? Adresa, umístění, zda provozovna nabízí teplá jídla, jak je veliká odbytová část, apod. V současné době postrádá obor právě komplexní databázi ubytovacích a stravovacích zařízení. První část stravovacích zařízení (cca 8 000) a to těch, která jsou umístěna v ubytovacích zařízeních, přitom již byla sečtena v roce 2012.

Výsledky Censů, které pokrývají komplexně sektor obchodu a cestovního ruchu využívá kromě centrálních orgánů (zejména MMR, MPO, MPSV, MF), SOCR ČR a municipálních struktur všech stupňů, pravidelně i Český statistický úřad. Data slouží ČSÚ zejména ke korekci jím získávaných dat, ale i pro oporu specializovaných výběrů, které ČSÚ realizuje pravidelně. ČSÚ tak může upustit od celoplošných šetření a provádět jen šetření výběrová a z nich pak usuzovat na parametry sektoru nebo oboru. Výsledky sčítání přitom obecně hrají nezastupitelnou roli, zejména pokud se stát významněji soustředí na udržování rovného podnikatelského prostředí. Dosavadní zkušenosti potvrdily, že realizace sčítání v 10-ti letých intervalech, je pro potřeby všech uživatelů postačující. Obdobné údaje se shromažďují i v dalších zemích EU a jsou prezentovány v řadě evropských materiálů. Pro krajské, okresní a místní územní orgány představují získaná data základní analytický nástroj v jejich rukou a závěry těchto analýz mohou vést k cílenému vytváření ekonomických podmínek pro další, strategický rozvoj území.

A k čemu mohou výsledky sloužit našemu podnikatelskému Svazu?

Ø     v možnosti kvalifikovaně zjišťovat ekonomické dopady například legislativních opatření do podnikatelské sféry v našem oboru,

Ø     k zajištění komunikace s jednotlivými zařízeními a jejich aktivní zapojení do projektů, které realizujeme v oblasti vzdělávání a zvyšování kvality služeb,

Ø     pro přípravu a vyhodnocení marketingových aktivit na podporu cestovního ruchu v ČR, data získaná z Censů jsou také součástí vytvářené, velmi komplexní a sofistikované databáze o cestovním ruchu v ČR, kterou nám může závidět i řada vyspělých evropských tržních ekonomik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …