SOČR s mimořádnými hosty

30.06.2017 21:28

V neděli 29. října můžete ve Dvořákově síni Rudolfina zažít výjimečné chvíle ve společnosti Alexandra Liebreicha, německého dirigenta mezinárodního renomé, a jeho krajana, prvotřídního violoncellisty Albana Gerhardta. Ve skladbách Pavla Haase, Dmitrije Šostakoviče a Johannesa Brahmse bude jejich partnerem Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Koncert se koná jako Ozvěny Česko-německého kulturního jara.

SOČR s mimořádnými hosty
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Pro Český rozhlas a jeho symfonický orchestr je velkým potěšením, že může s Alexandrem Liebreichem, tímto uznávaným a inspirativním dirigentem, připravit atraktivní program. Otevře ho Studie pro smyčce od Pavla Haase, kterou tento patrně nejvýznamnější žák Leoše Janáčka napsal roku 1943 v Terezíně. (Tam ji také nastudoval pozdější šéfdirigent České filharmonie Karel Ančerl.) Umění violoncellisty Albana Gerhardta, jehož kariéra začala zcela snově – debutem s Berlínskými filharmoniky a Semjonem Byčkovem roku 1991, oceníme v Koncertu č. 1 Es dur Dmitrije Šostakoviče, který vznikl pro legendárního Mstislava Rostropoviče a stal se jedním z pilířů cellové literatury. Mimořádný koncert ve Dvořákově síni Rudolfina vyvrcholí provedením Čtvrté symfonie klasika německého romantismu Johannesa Brahmse.

Ředitel SOČRu Jakub Čížek k připravovanému projektu sdělil: „Alexandra Liebreicha jsem osobně zažil dvakrát. Prvně v Praze, kde dirigoval rozhlasový orchestr z Katovic, podruhé v Mnichově s jeho Mnichovským komorním orchestrem. Je to velká osobnost, zároveň velmi příjemný a skromný člověk. Orchestry a sólisté, se kterými doposud spolupracoval, jen podtrhují skutečnost, že máme se SOČRem velké štěstí se s takovou osobností prvně potkat.“

Alexander Liebreich dirigoval přední evropské orchestry, jakými jsou například Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Symphony, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, NDR Radiophilharmonie, Drážďanská filharmonie, Osaka Philharmonic Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, NHK Symphony Orchestra nebo Tonhalle-Orchester Zürich. Čerstvě jmenovaný umělecký ředitel festivalu Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchenu působí od roku 2012 jako umělecký ředitel a šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích, se kterým vystoupil v roce 2014 na Pražském jaru s díly Šostakoviče, Pendereckého a Janáčka. Pravidelně spolupracuje s hvězdnými sólisty jako Gautier Capucon, Alban Gerhardt, Krystian Zimerman, Lars Vogt, Isabelle Faust, Frank Peter Zimmermann, Leila Josefowicz nebo Maxim Vengerov.

Už teď můžeme také prozradit, že s Alexandrem Liebreichem se následně setkáte i v řádném abonentním cyklu rozhlasových symfoniků. V březnu 2018 s nimi nastuduje originální program z děl Alexandra Zemlinského a Leoše Janáčka, jež dramaturgicky souvisejí s památnou meziválečnou érou Nového Německého divadla v Praze, a dále ze skladeb Richarda Strausse a György Ligetiho.

Mimořádný koncert 29. října 2017 pořádá SOČR jako Ozvěny Česko-německého kulturního jara 2017, které je přeshraniční kulturní iniciativou Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v

Praze, Goethe-Institutu, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

„Češi a Němci k sobě vždy mělí blízko, naše kultury se po tisíciletí ovlivňují a prolínají. Hudba, snad více než jiné umění, přitom nabízí možnost vzájemného porozumění a souznění. Každý hudební laik i obdivovatel klasiky zná příběhy o Dvořákovi a Brahmsovi, o Lisztovi, Wagnerovi a Smetanovi a o mnohých dalších hudebních velikánech, kteří se vzájemně inspirovali i přátelili. Mám velkou radost, že SOČR svým mimořádným koncertem dodatečně obohatí náš projekt Česko-německého kulturní jara,“ doplnil ředitel Goethe-Institutu v České republice Berthold Franke.

Rozhlasovým posluchačům zprostředkuje tento hudební zážitek přímý přenos ČRo Vltava.

MIMOŘÁDNÝ KONCERT

Symfonického orchestru Českého rozhlasu s Alexandrem Liebreichem

Ozvěny Česko-německého kulturního jara 2017 ve spolupráci s Velvyslanectvím Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutem a Česko-německým fondem budoucnosti

neděle 29. října 2017

Rudolfinum, Dvořákova síň, 19:30

Pavel Haas: Studie pro smyčce Dmitrij Šostakovič: Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Es dur, op. 107 --- Johannes Brahms: Symfonie č. 4 e moll, op. 98

Alexander Liebreich, dirigent Alban Gerhardt, violoncello

Přímý přenos vysílá Český rozhlas Vltava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…