SOČR v Krumlově – třikrát

17.07.2013 8:59

Také v letošním roce má Symfonický orchestr Českého rozhlasu status rezidenčního tělesa Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. Jako takový bude protagonistou slavnostního zahájení, závěrečného večera a také velmi atraktivního (a v důsledku loňské nepřízně počasí opakovaně zařazeného) koncertu k poctě kapele Queen.

SOČR v Krumlově – třikrát
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Tváří MHF Český Krumlov je v roce 2013 po všech stránkách pozoruhodná dáma, lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča. Nejenom jméno a pověst umělkyně, ale i vzpomínky na její vystoupení v Praze, která se konala v letech 2007, 2010 a 2012, jsou příslibem jedinečného zážitku. Její operní recitál za doprovodu SOČRu a dirigenta Karla Marka Chichona zahájí 19. července 22. ročník festivalu.

Hned následujícího dne budou mít rozhlasoví symfonikové z Prahy opět příležitost dokázat, že umějí vedle klasiky přednést se ctí také hudbu dalších žánrů. 20. července vystoupí v Pivovarské zahradě společně s Kühnovým dětským i smíšeným sborem a dirigentem Tolgou Kashifem. Ten je zároveň skladatelem a právě on zkomponoval vokálně symfonickou poctu věhlasné rockové kapele, The Queen Symphony. Měli jsme ji poznat už na loňském ročníku festivalu, ale tehdy projekt doslova „spláchla velká voda“. Organizátoři ho tedy se ctí vracejí do letošního programu.

A do třetice vystoupí SOČR na finálním večeru. Čtyři týdny lákavých hudebních programů se v Českém Krumlově uzavřou v sobotu 17. srpna, kdy v prostorách Zámecké jízdárny zazní známá díla Antonína Dvořáka, Johannesa Brahmse a Ludwiga van Beethovena. Rozhlasový orchestr v čele s dirigentem Leošem Svárovským doprovodí bulharskou houslistku Albenu Danailovou a violoncellistku Meehae Ryo z Koreje.

Jako sólista se představil miláček japonského publika ruský klavírista Stanislav Bunin. Za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu zazněl v jeho podání Schumannův Koncert pro klavír a orchestr a moll. Stanislav Bunin (narozen 1966) se nesmazatelně zapsal do paměti obecenstva ve všech předních světových sálech jako vítěz soutěže Fryderika Chopina ve Varšavě 1985. Je obdivuhodné, že se přes mozkovou příhodu dokázal vrátit na koncertní pódia v obdivuhodné formě. Reakce japonského publika Dvořákovy „Novosvětské“ byla nebývale bouřlivá a spontánní. Obecenstvo přijalo orchestr s neskrývaným nadšením a vynutilo si dva přídavky z cyklu „Slovanské tance“ Antonína Dvořáka.  
 
SOČR však zaznamenal na svém turné také jeden „nehudební“ úspěch. Ve dni volna 3. 7. 2013 zdolal „vrcholový tým“ ve složení Milan Muzikář – první fagot, Jaroslav Bohdal – první housle za silné podpory kolegů Petra Frída – trombon a Aleše Fialy – první housle vrchol posvátné hory Fuji v nadmořské výšce 3776 m.n.m., a to za velmi nepříznivého počasí, v mlze, vichřici a vydatném dešti. Hudebníci tak posílili svou psychickou a fyzickou odolnost, která je na takovém koncertním turné se 14 po sobě jdoucími koncerty bezpodmínečně nutná.  
 
SOČR završí své koncertní turné po Japonsku třemi koncerty. Dne 5. 7. 2013 vystoupí v Nagoyi, 6. 7. 2013 ve Fukuoce a 7. 7. 2013 ve městě Oita. Orchestr se navrací do České republiky v pondělí 8. července. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…