SOČR v rytmu kastanět nabídne večer plný inspirace a smyslnosti

29.11.2016 17:03

Večer plný vášnivé atmosféry a latinsko-amerických rytmů pod taktovkou venezuelského dirigenta Manuela Hernándeze-Silvy, úchvatná díla slavných autorů a nevšední hudební nástroje jako kastaněty nebo guiro. I to nabídne 30. ledna Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Předposlední lednový podvečer bude patřit v Obecním domě koncertu s podtitulem „SOČR v rytmu kastanět“.

SOČR v rytmu kastanět nabídne večer plný inspirace a smyslnosti
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Večer zahájí dílo Espaňa skladatele Emmanuela Chabriera, které vzniklo poté, co skladatel navštívil Španělsko a byl jím naprosto okouzlen. V další skladbě, Čarodějné lásce Manuela de Fally, prožijí návštěvníci koncertu starý andaluský příběh o milostné vášni a žárlivosti, kterou nezastaví ani smrt. Čarodějná láska vznikla v prvních letech 1. světové války a prošla mnoha podobami. V nejznámější baletní verzi, vyžadující pěvkyni schopnou interpretovat typickým hrdelním hlasem lidovou španělskou hudbu, se představí charizmatická izraelská zpěvačka Edit Zamir.

Následovat bude Bolero Maurice Ravela a druhou půlku koncertu zahájí rumba George Gershwina stylizovaná do symfonického hávu s názvem Kubánská předehra. Roztančená atmosféra bude pokračovat skladbou v Mexiku tak populární, že její centrální melodii považovali mnozí za druhou národní hymnu. Název skladby Huapango Josého Pabla Moncayo Garcíi je odvozen od jména typického mexického tance kombinujícího třídobá a dvoudobá rytmická témata.

Následuje Marquezův Tanec č. 2, který je typickou ukázkou skladatelova stylu, kde pomalou část vystřídá část rychlá s typickými mexickými rytmy.

Jiskřivý večer uzavře hudba Alberta Ginastery, který je v latinské Americe považován za jednoho z nejvýznamnějších skladatelů. A není divu. Jeho tvorba pronikla do celého světa. Balet Estancia patří k raným skladatelovým dílům. Z půlhodinového baletu skladatel pořídil čtyřvětou suitu, která je zakončena „ze židle zdvíhající“ větou Malambo inspirovanou jedním z typických národních tanců.

Během celého večera budou znít také netradiční hudební nástroje guiro nebo kastaněty.

Koncert odvysílá Český rozhlas v přímém přenosu na stanici Vltava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…