SOČRo: Slibný triumvirát Kučera-Zvolánek-Patočka

23.10.2013 19:07

Pozornost návštěvníků a posluchačů příštího abonentního večera rozhlasových symfoniků, věnovaného 28. října státnímu svátku České republiky, bude vedle orchestru patřit trojici mladých interpretů.

SOČRo: Slibný triumvirát Kučera-Zvolánek-Patočka
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Taktovku pozvedne Jan Kučera, aby v premiéře oddirigoval vlastní skladbu, The Joker pro trubku. Sólový part svěřil členovi orchestru Marku Zvolánkovi. Další sólové vystoupení dá zaznít houslím Romana Patočky v Koncertu Benjamina Brittena, a tečku za svátečním večerem obstará nejhranější symfonie na světě, nám, Čechům, zvláště blízká a milá Novosvětská od Antonína Dvořáka. V pondělí 28. října dopoledne proběhne i veřejná generální zkouška. Večerní koncert vysílá přímým přenosem od 19.30 ČRo – Vltava. Jeho videozáznam najdete následně na webových stránkách orchestru a kanálu YouTube.

PROGRAM

Jan Kučera
The Joker pro trubku a orchestr (premiéra)

Benjamin Britten
Koncert pro housle a orchestr, op. 15

Antonín Dvořák
Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“, op. 95 

Dirigent
Jan Kučera

Marek Zvolánek, trubka
Roman Patočka, housle 

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 28. ŘÍJNA V 19.30 HODIN
veřejná generální zkouška ve stejný den od 9.30 hodin

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.
V přestávce uslyšíte rozhovor s dirigentem Janem Kučerou.
Videozáznam bude připraven ke zhlédnutí od 30. října na socr.rozhlas.cz/video, resp. na YouTube.

The Joker pro trubku a orchestr

Jan Kučera

(nar. 1977)

Jana Kučeru znají návštěvníci abonentních koncertů SOČRu velmi dobře. Nejedenkrát zde stanul za dirigentským pultem, byla zde provedena jeho díla. Možná trochu skrytě sedával také v orchestřišti u klaviatury při realizaci partů klávesových nástrojů. Všechny tyto aktivity ukazují na všestrannost Kučerova talentu a nutno říci, že ve všech si vede nanejvýš dobře. Dnes už má za sebou zkušenosti s řízením řady českých i zahraničních orchestrů a všude je oceňován pro svou pohotovost a přirozenou muzikalitu.

O vztahu k trubce Kučera uvedl: „Od raných dětských let jsem hrál jen na klavír a teprve někdy v patnácti letech mě začala lákat trubka. V Kotvě jsem si koupil bez jakékoli konzultace tu nejlevnější a začal do ní coby samouk foukat. Tehdy jsem se také začal seznamovat s jazzem, takže mé snahy vedly tímto směrem. Na hraní klasiky jsem ani nepomyslel (odpovídalo tomu i mé cvičení…) Zároveň jsem ovšem už tehdy napsal Koncert pro trubku a orchestr. (K jeho provedení zatím nedošlo.) Později jsem trubku používal v podstatě ve všech svých scénických hudbách pro divadlo. Má všestranné využití – ve stylizované dechovce, balkánské hudbě, jazzu, klasice, fanfárách a dalších specifických žánrech. Trubka mě zkrátka baví a obdivuji všechny velké hráče, ať už jazzové (Davis, Baker, Marsalis, Sandoval), nebo klasické (André, Touvron, u nás Kejmar, Zvolánek, Halíř a další). Navíc jsem se díky vlastním pokusům s dechovým nástrojem naučil lépe vcítit do problematiky orchestrálního hráče nebo dechové skupiny, a možná i podvědomě dýchat spolu s nimi.“

"The Joker" vznikl na objednávku Mezinárodní soutěže Pražské jaro 2010 jako povinná skladba do druhého kola. Na popud řady známých trumpetistů, oblíbivších si Kučerovu kompozici, se později zrodila orchestrální verze, dokončená v lednu 2012. Oproti klavírní verzi se liší v zásadě pouze v mezihrách, kde chtěl autor nechat více zaznít orchestr, forma je ale rozšířena jen rozvedením původních tematických nápadů. Toto je patrné především ve střední, pomalé části, která by měla lehce upozornit na to, že i v humoru může být skryto cosi závažnějšího. V souladu s charakterem skladby se Kučera snažil o pestrou, barevnou až ironickou instrumentaci, a proto i na tak malé ploše volil poměrně velké obsazení orchestru. Skladbu autor charakterizoval těmito stručnými hesly: "Hravost nade vše. Smysl pro humor. Sebeironie. Nevážnost. Rarášek v tvé mysli. Fair play je samozřejmostí. To je Joker. Tvůj Joker..."

VE ZKRATCE S JANEM KUČEROU

(text publikovaný jako Radioraport v Týdeníku Rozhlas z 21. října t. r.)
 
Novosvětská v  programu 28. října nepřekvapí, zaručeně však potěší. Jaké reakce publika očekáváte v případě vlastní skladby The Joker?

Snad se bude posluchačům líbit pro svou pestrou instrumentaci a rošťácký charakter, na který odkazuje už sám titul.
 
Sólový part jste svěřil Marku Zvolánkovi, prvnímu trumpetistovi SOČRu. V čem je podle Vašeho názoru tento interpret jedinečný?

Upřímně obdivuji jeho nádherný tón, o technické virtuozitě nemluvě. Když sedí v orchestru, mám coby dirigent záruku obrovské kvality. Je mi velkou ctí, že sólový part hraje právě on.    

V Brittenově koncertu doprovodíte i výrazného houslistu Romana Patočku. Už jste spolu v minulosti pracovali?

Na pódiu jsme se setkali zatím jen jednou, v lednu 2004 v koncertním cyklu HAMU. Doprovodil jsem ho v Prokofjevově 1. koncertu. Doufám, že se hudebně setkáme dřív, než za dalších deset let.
 
Jakou kompozici teď máte rozepsánu? A nacházíte jako otec tříleté Elišky dostatek klidu a koncentrace na tvůrčí práci?

Píšu skladbu pro sopránový saxofon Felixe Slováčka mladšího a smyčce, premiéra bude na podzim. Díky toleranci a podpoře své ženy, které tímto děkuji, dokážu rodinu i práci dobře skloubit.   

Co vás vbrzku čeká s dirigentskou taktovkou, kterého projektu se nemůžete dočkat?

Těším se na vše, co přijde, ale nechci prozrazovat věci, které jsou teď ve stadiu příprav. Raději se ohlédnu za nedávnými, pro mě velmi radostnými projekty. Dirigentsky to byly v červnu dva závěrečné koncerty FOK, kde jsem poprvé řídil Beethovenovu Devátou, a aranžérsky symfonická podoba všech znělek nového dětského programu ČT Déčko.

(JiNo)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…