SP ČR: Červencový pokles průmyslu - drama se nekoná

06.09.2016 12:23

Červencová čísla průmyslové produkce vypadají poměrně dramaticky. Meziročně klesla reálně o 14,1 % a po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 7,6 %. Ve srovnání s červnem byla průmyslová produkce v České republice po vyloučení sezónních vlivů nižší o 9,7 %. Drama se však nekoná, na statistice se podepsalo zejména vybírání celozávodních dovolených.

SP ČR: Červencový pokles průmyslu - drama se nekoná
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Letos řada významných průmyslových podniků stanovila celozávodní dovolené na červenec, zatímco v loňském roce se vybíraly spíše v srpnu. Tento fakt, stejně jako skutečnost, že letošní červenec měl o tři pracovní dni méně, ovlivnil výsledek průmyslové výroby,“ uvedl Václav Franče, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Rozhodně nejde o dramatickou situaci. Čerpání celozávodních dovolených prostě v některých letech výrazně upraví výsledky průmyslu v letních měsících, což se stalo i tento rok. Nejvíce se situace projevila v automobilovém průmyslu. V srpnu naopak očekáváme meziroční i meziměsíční růsty, v loňském roce na rozdíl od letoška se dovolené čerpaly právě v srpnu,“ uvedl Václav Franče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…