SP ČR: Nová tradice - setkávání byznysu na velvyslanectví ČR a SR

18.01.2014 12:55

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák zahájil tradici setkávání zástupců českého a slovenského byznysu.

SP ČR: Nová tradice - setkávání byznysu na velvyslanectví ČR a SR
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Setkání zástupců slovenských zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a asociací a firem na Velvyslanectví ČR v Bratislavě s novou českou velvyslankyní na Slovensku paní Livií Klausovou, které organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s Velvyslanectvím ČR v Bratislavě, skončilo včera dohodou, že podobná akce bude příští rok zorganizována i v Praze.

„Byla to dobrá akce a účastníky pozitivně hodnocena,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který byl v čele české delegace. Jak dále uvedl, ve druhé polovině roku se sejdou zástupci Svazu se slovenskými partnery a připraví témata, která by se měla společně projednat při setkání českého a slovenského byznysu. „Příští rok by se mohla konat podobná akce v Praze, čímž bychom mohli začít ještě intenzivnější spolupráce, než je nyní,“ uvedl Jaroslav Hanák. Spolupráce je již nyní poměrně nadstandardní, což potvrdil i přítomný slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský.

 Úroveň této spolupráce dokresluje skutečnost, že Česká republika je dlouhodobě druhý nejvýznamnější obchodní partner Slovenska. Vzájemný obrat obchodní výměny dosahuje 14 miliard eur. V oblasti investic na Slovensku patří ČR pátá pozice.

 Šéf slovenského slovenského rezortu hospodářství v této souvislosti uvedl, že možnosti další spolupráce vidí v oblasti inovací. „Věda, výzkum a inovace patří podle mého názoru k rozhodujícím předpokladům dalšího rozvoje. Vždyť jen prostřednictvím inovací mohou podniky zlepšovat a udržovat své postavení na trhu,“ připomenul Tomáš Malatinský.

 Přítomným pak přiblížil „Opatření v hospodářské politice na podporu hospodářského růstu“, která by měla napomoci dynamice ekonomického růstu a zlepšování podnikatelského prostředí.

 Nadstandardní spolupráci mezi oběma zeměmi napovídají i úzké vazby Svazu průmyslu a dopravy ČR s partnerskými svazy a asociace a komorami a výměna zkušeností i komunikace mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvem hospodářství SR. V říjnu loňského roku proběhlo mimo jiné zasedání 5. mezirezortní komise, zaměřené na spolupráci v průmyslu, podporu malého a středního podnikání, řešení otázek společného zájmu v oblasti obchodní politiky, ale i zlepšení podnikatelského prostředí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…