SP ČR: Po roce a půl příznivý signál, rok 2013 skončí ale mínusem

14.08.2013 20:29

Český HDP ve 2. Q neklesl, čím že se přerušila řada 6 čtvtrtletních poklesů a tedy recese. Celková situace není však stále příznivá.

SP ČR: Po roce a půl příznivý signál, rok 2013 skončí ale mínusem
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Předběžné výsledky vývoje českého HDP za druhý kvartál letošního roku, které zveřejnil Český statistický úřad, mírně překonaly očekávání. Oproti stejnému období minulého roku sice došlo k reálnému poklesu o 1,2 procenta, ovšem ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika vzrostla o 0,7 procenta. Jde tedy o první mezičtvrtletní nárůst a kladný signál výsledků ekonomiky po půldruhém roce. Obdobný vývoj se dá očekávat i v následujícím období.

„Bezpochyby jsou dnešní čísla příjemným výsledkem. Nicméně vzhledem k nízkým srovnávacím základnám z konce minulého a počátku letošního roku, očekávaným nízkým tempům vývoje a vzhledem k celkové úrovni produkce, která je stále pod předkrizovou úrovní z roku 2008, nelze považovat druhé pololetí za bezproblémovou a rychlou cestu z recese. Je to spíše období určité stabilizace s mírně pozitivními náznaky,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Česká ekonomika podle Bohuslava Čížka zdaleka vůbec nemá vyhráno. „Kladné signály se prozatím dlouhodobě nestabilizovaly a špatná situace doprovázená nejistotami trvala příliš dlouho. Otazníků a rizik nad dalším vývojem také není málo a firmy to snadné rozhodně nemají,“ konstatoval analytik Svazu.

Negativním znakem výsledku byl pokračující pokles investiční aktivity, kde podle šetření SP ČR podniky ani pro následující měsíce výraznější nárůsty neočekávají. Investice přitom slouží jako základ dlouhodobého růstu ekonomiky.

 „Z pohledu sektorů očekáváme zastavení propadů produkce v průmyslu, která ale pro následující měsíce zůstane v záporných hodnotách. Obrat do pozitivních hodnot se očekává až na přelomu roku,“ uvedl Bohuslav Čížek. Připomněl, že v posledních týdnech se objevilo několik pozitivních signálů o zastavení propadů a očekávaném zlepšení výsledků pro následujících 12 měsíců – jde například o výsledky indexu nákupních manažerů, konjunkturálních průzkumů či německé ekonomiky. Skutečné výsledky ekonomiky oproti minulému roku se ovšem zatím nedostavily.

 „Je nutné si uvědomit, že případné pozitivní hodnoty rozhodně nebudou ve výši představující stabilní a silný růst, který by ekonomika potřebovala,“ dodal Bohuslav Čížek, jenž předpokládá, že letošní pokles reálného HDP se bude pohybovat kolem 1,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…