SP ČR: Průmyslová produkce v září zvolnila růst

06.11.2015 16:37

Průmyslová produkce v září meziročně reálně vzrostla o 0,6 %, po očištění o rozdílný počet pracovních dnů o 3,1 % (letošní září mělo o jeden pracovní den méně). Meziměsíčně pak vzrostla o 2,6 %.

SP ČR: Průmyslová produkce v září zvolnila růst
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Při pohledu na strukturu hodnoty meziročního růstu průmyslu (0,6 %) se produkce zvýšila ve zpracovatelském průmyslu o 2,9 % (pozn. připomínáme, že se jedná o hodnotu neočištěnou o počet pracovních dní) a v těžbě a dobývání o 7,4%. Naopak významně klesla (o 18,7 %) ve výrobě a rozvodu elektřinu, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde působil i mimořádný faktor odstávky elektráren. Z měsíčních dat i proto nelze činit významnější závěry. Kromě zmíněného mimořádného faktoru působí i efekt srovnávací základny (nadprůměrné hodnoty růstu v září minulého roku) či efekt výkyvů některých odvětví v rámci jednotlivých měsíců. Po odečtení mimořádností zůstává tedy hodnocení růstu průmyslu kladné i přes nižší tempa růstu jak u celku, tak u jednotlivých odvětví. Nijak nevybočuje od očekávání a není důvodu k pesimismu.

Růst v průmyslu pokračuje a očekávání oslabení temp v závěru roku jsme již delší dobu zmiňovali. Zpomalení růstu naznačují i zakázky (v září hodnota nových zakázek vzrostla o 0,7 %), kdy již třetí měsíc růst hodnoty zahraničních zakázek dokázal kompenzovat meziroční poklesy zakázek z tuzemska. Signály o poklesech průmyslu ale nemáme, což potvrzují například i naše šetření ze třetího čtvrtletí 2015.

Další informace včetně grafů a časových řad a také aktuální šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR najdete ZDE

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…