SP ČR: Rozdíl v platech žen a mužů v EU je stále realitou

07.01.2014 18:16

Přetrvávající rozdíly v odměňování jsou do značné míry důsledkem diskriminace, jen málo jednotlivců se obrací na vnitrostátní soudy.

SP ČR: Rozdíl v platech žen a mužů v EU je stále realitou
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

V prosinci zveřejnila Evropská komise svoji pravidelnou zprávu o implementaci směrnice 2006/54/ES o zavedení zásady rovných příležitostí a rovného zacházení pro muže a ženy. Podle zprávy je v rámci EU průměrný rozdíl v platech obou pohlaví 16,2 % v neprospěch žen. Mezi členskými státy však existují rozdíly – ve Slovinsku je rozdíl 2,3 % a v Estonsku 27,3 %. Snižování tohoto rozdílu je velmi pomalé.  Mezi roky 2008 až 2011 se rozdíl snížil pouze o 1,1 %.
 
Navzdory odlišným odhadům toho, jaká část celkového rozdílu v odměňování mužů a žen je důsledkem diskriminace v odměňování, kterou zakazuje článek 157 Smlouvy o fungování EU a článek 4 směrnice, panuje shoda, že podíl diskriminačních praktik na tomto rozdílu je značný. Zatímco význam přímé diskriminace ve vztahu ke zcela totožné práci se zřejmě snížil, existují značné problémy s hodnocením prací, které vykonávají převážně ženy nebo muži, a to zejména v případech, kdy se toto hodnocení provádí v kolektivních smlouvách.
 
Počet sporů u vnitrostátních soudů z důvodů diskriminace v odměňování je velmi nízký. Nedostatečná vnitrostátní judikatura v oblasti stejných odměn nasvědčuje tomu, že oběti diskriminace v odměňování nemají dostatečně účinný přístup ke spravedlnosti.
 
Komise hodlá i nadále komplexně monitorovat uplatňování zásady stejné odměny. V roce 2014 se Komise navíc chystá přijmout nelegislativní iniciativu, jejímž cílem bude podporovat a usnadňovat účinné zásady stejné odměny v praxi a pomoci členským státům nalézt vhodný postup ke snížení rozdílů v odměňování mužů a žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…