SP ČR: Šéf Svazu průmyslu J. Hanák jednal s ministrem M. Chládkem

15.02.2014 16:40

Hlavní je podpora technického vzdělávání, včetně jeho výraznější propagace, shodli se při schůzce zástupci SP ČR a MŠMT.

SP ČR: Šéf Svazu průmyslu J. Hanák jednal s ministrem M. Chládkem
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák jednal dnes s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem o dalším směřování českého vzdělávání a o podpoře technického školství. Jednání se za zaměstnavatele dále zúčastnili Michal Kadera ze Škoda Auto a Miloš Rathouský z centrály Svazu.

 Šéf Svazu předložil řadu návrhů, které vycházejí z jeho Programového prohlášení. Týkají se zejména níže uvedených témat, která byla prodiskutována:

Nesoulad struktury vzdělávání a potřeb trhu práce

Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách

Restrukturace oborů středního vzdělávání podle predikcí požadavků trhu práce

Zavedení prvků duálního vzdělávání a mistrovských zkoušek

Vyšší profesní orientace programů vysokých škol

Podpora dalšího vzdělávání s ohledem na stoupající počet nezaměstnaných

Efektivní využívání zdrojů z Evropských fondů na podporu vzdělávání

Účastníci schůzky se shodli v tom, že pro udržení konkurenceschopnosti České republiky je nezbytná podpora těch oborů, které budou potřebné pro naplnění současných i budoucích potřeb naší ekonomiky. Shoda panovala i v nutnosti, aby žáci středních škol a studenti vysokých škol strávili alespoň část svého vzdělávání v reálném pracovním prostředí a aby učebním oborům byla vrácena vážnost.

Tématem, které chtějí obě strany společně řešit, je podpora propagace technického a přírodovědného vzdělávání. Na uskutečnění těchto cílů budou obě strany dále intenzivně spolupracovat.

Jednání s ministrem Marcelem Chládkem je součástí snah Svazu průmyslu a dopravy ČR intenzivněji prosazovat zájmy průmyslu, a to jak přímým jednáním s členy vlády, tak i v rámci tripartity. Prezident Svazu Jaroslav Hanák a další jeho předstvaitelé se od jmenování vlády sešli již s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou, ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou-Tominovou, ministrem dopravy Antonínem Prachařem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …