SP ČR: Volte podporu konkurenceschopnosti Evropy

24.05.2014 12:52

Nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz požaduje od českých europoslanců, aby důrazněji hájili zájmy ČR a konkurenceschopnosti Evropy.

SP ČR: Volte podporu konkurenceschopnosti Evropy
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Hlavní prioritou Svazu průmyslu a dopravy ČR, nejvýznamnějšího zaměstnavatelského svazu v zemi, jehož členové zaměstnávají 800 pracovníků, je podpora konkurenceschopnosti země a Evropy. Vyzývá proto podnikatele a další voliče, aby v hlasování do Evropského parlamentu vybírali takové kandidáty, kteří se hlásí k záměru, pomoci Evropě modernizovat průmysl a vytvářet pracovní místa. Jak totiž vyplývá z nejnovějšího Ekonomického výhledu Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, v letošním roce míra nezaměstnanosti v EU (10, 6%) bude stagnovat a v zemích eurozóny se jen lehce sníží o 0,2% ze současných 11,9 %. V příštím roce dojde jen k mírnému zlepšení situace.

Český a evropský byznys od Evropského parlamentu očekává daleko větší důraz na podporu průmyslové konkurenceschopnosti. Firmám se podařilo do jisté míry překonat hospodářskou krizi a postupně začínají nabírat na síle. Tento trend je však jen pozvolný a provázený celou řadou rizik, která by cestu vzhůru mohla brzdit či oslabovat

„Klíčové je obnovení konkurenceschopnosti evropského průmyslu. Nové vedení EU musí nastavit takové podmínky, aby evropské firmy nebyly znevýhodňovány proti globální konkurenci, jako se tomu kvůli nejrůznějším rozhodnutím a politikám dělo doposud. Podívejme se na energetiku a mnohdy až drtivé dopady některých rozhodnutí, které EU v posledních letech v této oblasti dělala,“ uvedl Tomáš Pirkl, delegát Svazu průmyslu a dopravy ČR při BUSINESSEUROPE.

Zcela zásadním požadavkem je pro SP ČR a evropský byznys nastavení nové klimatické a energetické politiky EU do roku 2030 i za něj. „Od EU očekáváme, že se zasadí o řešení dopadů problémů, jakými jsou vyšší ceny energií oproti světové konkurenci. Naprosto klíčové je, aby si EU v klimatické politice stanovila realistické cíle a takové, které nebudou podkopávat konkurenceschopnost průmyslu a firem,“ uvedl Tomáš Pirkl.

Od nových EU politiků SP ČR požaduje větší důraz na zrychlení digitální ekonomiky a rozvoj inovací a zajištění investic do této oblasti. „V oblastech jako jsou digitální technologie a výzkum a inovace může ležet síla Evropy, která v minulosti hodně vyklidila pole konkurenci z jiných koutů světa. To je třeba změnit,“ uvedl Tomáš Pirkl.

Evropa se také musí zasadit o snížení administrativní zátěže a při přijímání jednotlivých opatření brát v potaz negativní dopady na firmy. Kvůli tomu je nezbytné, aby politici byli ochotni a schopni naslouchat byznysu, komunikovat s ním.

Je také nezbytné pokročit ve strukturálních reformách, reformách trhu práce i vzdělávání, aby odpovídalo reálným potřebám.

„Evropa má šanci začít získávat zpět ztracenou půdu. Možné je to ale jedině za předpokladu, že nebude opakovat chyby minulosti a konkurenceschopnost bude opravdu v centru pozornosti unijních politiků a lídrů,“ uvedl Tomáš Pirkl.

Po českých europoslancích požaduje Svaz průmyslu a dopravy ČR, aby daleko výrazněji byl slyšet jejich hlas v EU. Měli by přitom podle zástupců tuzemského byznysu obhajovat nikoliv jen své úzké stranické zájmy, nýbrž zájem celé České republiky a konkurenceschopnost ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…