SP ČR pořádá podnikatelskou misi na Floridu

19.03.2016 12:01

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) neustává ve svých aktivitách na podporu českých exportérů. Ve dnech 19. až 25. března uspořádá podnikatelskou misi do USA, která doprovodí místopředsedu vlády pro vědu, výzkum a vývoj Pavla Bělobrádka na jeho návštěvě Miami a Orlanda na Floridě. Mise se zúčastní především zástupci firem zaměřených na přesné strojírenství, letecký průmysl, ICT, EPC projekty a elektroniku.

SP ČR pořádá podnikatelskou misi na Floridu
Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

„Je to důležitá cesta, protože USA pro české exportéry představují stále zajímavější teritorium,“ řekl viceprezident SP ČR Radek Špicar, který podnikatelskou delegaci na Floridu povede. Připomněl, že v USA již úspěšně působí některé české firmy - například Linet, Amati, Moser nebo Preciosa. „Další české společnosti si tak z nich mohou brát příklad a využít jejich zkušenosti,“ konstatoval Radek Špicar. USA by podle něj slibovaly pro české podnikatele ještě zajímavější perspektivy v případě, že by se podařilo dovést ke zdárnému konci jednání o přijetí Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP), jehož záměry SP ČR podporuje.

SP ČR v uplynulém období již k tématu zakládání firem v USA uspořádal několik seminářů za účasti zástupců americké politické scény. Loni na podzim to bylo s ministrem obchodu státu Florida Billem Johnsonem, jenž v Miami zahájí konferenci uspořádané Obchodní komorou v Miami (GMCC). Kromě tří stovek místních podnikatelů se jí zúčastní rovněž účastníci podnikatelské delegace. Obdobná konference se uskuteční také v Orlandu. Účastníci mise rovněž navštíví instituci Miami Venture Hive, která působí jako akcelerátor a zajišťuje podporu start-upům. V Orlandu zhlédnou také vědecko-technické středisko University of Central Florida.

Spojené státy americké jsou pro české exportéry největším vývozním trhem mimo Evropskou unii; vyvážejí tam zboží za cca 3,7 miliard dolarů, což přestavuje 2,4 procenta celkového českého vývozu. Vyváží se zejména elektrická zařízení, stroje pro energetický sektor, automobily či léčiva; do ČR se z USA dováží zejména elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče, letadla a součástky pro jejich motory.

SP ČR již do USA uspořádal několik misí. V letech 2002 a 2003 to bylo s tehdejšími premiéry Milošem Zemanem a Vladimírem Špidlou, naposledy to bylo před třemi lety s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…