SP ČR prosadil schválení 2 klíčových dokumentů k rozvoji sítí nové generace

06.10.2016 20:37

Vláda vyhověla požadavkům Svazu průmyslu a dopravy ČR a na svém zasedání dne 5. října schválila po náročných jednáních kvalitní a odborně připravený Národní plán rozvoje sítí nové generace.

SP ČR prosadil schválení 2 klíčových dokumentů k rozvoji sítí nové generace
Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

Ten tvoří je předpokladem pro čerpání z programu Vysokorychlostní internet OP PIK. Vláda schválila i druhý klíčový dokument, jímž je Zákon o opatřeních ke snížení nákladů na výstavbu vysokorychlostních internetových sítí, kterým budou odstraněny legislativní překážky pro výstavbu rychlého internetu. „Schválení Národního plánu výstavby NGA sítí i zákona o usnadňování výstavby vládou současně s faktem, že oba předpisy konečně respektují potřeby a požadavky odborné veřejnosti, považujeme za velký úspěch Svazu i Platformy odborné veřejnosti pro rozvoj vysokorychlostních internetových sítí, která zahrnuje všechny operátory od malých po velké a od regionálních po celostátní,“ uvedla k rozhodnutí členka představenstva SP ČR s gescí pro digitální ekonomiku Milena Jabůrková.

„Po více než ročním vyjednávání se nám tak podařilo učinit zásadní krok v odblokování základních podmínek pro výstavbu rychlého internetu v ČR a teď už chybí jen málo k tomu, aby byla skutečně zahájena – a to i s přispěním nemalých prostředků z evropských fondů,“ uvedla Milena Jabůrková.

Schválení obou důležitých materiálů je přínosem nejen pro internetové operátory, kteří budou moci na své investice využít kofinancování z evropských fondů. Zejména je to dobrá zpráva pro všechny firmy a občany v České republice, kteří by tak měli mít možnost nejpozději do roku 2020 požívat výhod rychlého pevného i mobilního internetu po celém území ČR.

O obou předpisech zástupci SP ČR s vládou intenzivně vyjednávali téměř dva roky. Díky tomu se podařilo sjednotit všechny malé, velké, celostátní i regionální operátory do Platformy odborné veřejnosti na podporu vysokorychlostních internetových sítí pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR a Hospodářské komory ČR. Od podzimu loňského roku SP ČR vedl odborné diskuze o obsahu obou materiálů a zpracoval celou řadu společných stanovisek.

Podařilo se i eliminovat silové požadavky Ministerstva vnitra ČR (MV) na získání kontroly nad internetovými sítěmi v ČR – tzv. Jednotné informační místo, které od ČR vyžaduje evropská směrnice. Umístěno bude na ČTÚ a tzv. Registr pasivní infrastruktury, na jehož vlastnictví si MV dělalo nárok, zřízen nebude vůbec.

Ve výsledku vláda vypořádala všechny zásadní připomínky odborné veřejnosti i SP ČR k oběma materiálům Například Národní plán byl v eKLEPu ve třech verzích, taktéž i zákon o opatřeních ke zlevnění výstavby NGA sítí a v mezidobí bylo u obou materiálů vytvořeno více než 15 úplných pracovních verzí, k nimž jsme průběžně vznášeli opakované připomínky.

Pro SP ČR je velký úspěch schválení obou materiálů, které jsou odborně na výši a akceptované odbornou veřejností, kdy jejich obsah není poplatný požadavkům MV. Budou však třeba další kroky, zejména to, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR pomohlo s rychlou a kvalifikovanou přípravou první výzvy na budování internetu z OP PIK. Svaz mnuté také ohlídat znění návrhu zákona v Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…