SP: Manažerské vzory - Tomáš Baťa a široké spektrum současníků

14.04.2016 7:35

Mezi finalisty 23. ročníku soutěže MANAŽER ROKU se v březnu 2016 uskutečnila anketa, jedno z témat se týkalo jejich názoru na manažerské vzory. Letošní manažeři se již neohlížejí za minulostí.

SP: Manažerské vzory - Tomáš Baťa a široké spektrum současníků
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Dlouhodobě při zjišťování manažerských vzorů mezi podnikateli jednoznačně dominoval Tomáš Baťa, následovaný podnikateli z konce 19. a počátku 20. století. Letošní anketa mezi finalisty soutěže MANAŽER ROKU zjistila nový trend, tedy odklon od historických vzorů k úspěšným a schopným současníkům.

Tomáš Baťa je stále velkým a nedostižným vzorem pro pětinu našich manažerů. Ovšem další historické osobnosti jako Škoda, Kolben, Daněk a někteří další zůstali zcela v jeho stínu a byli zmiňováni pouze sporadicky. Ani dříve opěvovaní zahraniční manažeři jako Jack Welch či Bill Gates nebyli uváděni v takové míře jako v předchozích letech, spíše současníci jako například šéf kosmické společnosti Space X Elon Musk.

Jistě povzbuzující je zjištění, že dvě třetiny manažerů v České republice považují za vzor někoho ze současných manažerů. Zvláštností je vysoký počet těchto vzorů, který dosáhnul více jak čtyřiceti osobností. Mezi nimi nejsou zcela dominantní vzory. Zmiňován je Petr Kellner (7%) a Andrej Babiš (6%), ale také podnikatelé a současně úspěšní účastníci soutěže MANAŽER ROKU jako je Zbyněk Frolík, Lubomír Stoklásek, Jiří Hlavatý, Bořivoj Frýbert, Vladimír Kolář, Zuzana Ceralová Petrofová, Pavel Kafka, Vladimír Feix, Jan Rýdl, Jaroslava Valová, ale také například Pavel Kysilka.

Zmiňováni jsou i manažeři, kteří byli či jsou ve vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR jako je současný prezident Jaroslav Hanák nebo Jiří Cienciala. Menší část manažerů uvedla za své vzory své kolegy či svého otce.

Kdo jsou vzorem manažerů v ČR

(anketa mezi finalisty soutěže MANAŽER ROKU, březen 2016, vážené % odpovědí)

  • Tomáš Baťa 22 %
  • Petr Kellner 7%
  • Andrej Babiš 6%
  • Zbyněk Frolík,
  • Lubomír Stoklásek 5 %
  • další jmenovaní manažeři - Jiří Hlavatý, Bořivoj Frýbert, Vladimír Kolář, Zuzana Ceralová Petrofová, Jaroslav Hanák, Jiří Cienciala, Pavel Kafka, Vladimír Feix, Jan Rýdl, Jaroslava Valová, Pavel Kysilka aj.
  • otec 5 %
  • kolegové 4
  • % žádný vzor 20 %

Další informace lze najít na webových stránkách soutěže ZDE, kde jsou uvedeny jak zprávy ze setkávání manažerů, tak i informace o samotné soutěži a o možnosti, jak se do ní pro příští ročník zapojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…