SP: Průmysl 4.0 - manažeři v ČR se chystají na změny a rizika

13.04.2016 11:44

Mezi finalisty 23. ročníku soutěže MANAŽER ROKU se v březnu 2016 uskutečnila anketa, jedno z témat se týkalo procesu digitalizace a kybernetizace výrobních procesů a s tím souvisejících změn.

SP: Průmysl 4.0 - manažeři v ČR se chystají na změny a rizika
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Absolutní většina manažerů – finalistů soutěže MANAŽER ROKU má určité povědomí o diskusi a ohledně kybernetické revoluce pod názvem Průmysl 4.0 a o jejím samotném zavádění do výroby. Manažeři si od zavedení Průmyslu 4.0 slibují zejména snížení nákladů (uvedla šestina respondentů). Manažeři v anketě předpokládají, že dojde ke zvýšení efektivity a produktivity práce a také ke zvýšení kvality.

„Naše firma, již z principu svého zaměření, funguje na bázi jistého druhu chytré továrny. Převážnou část opakujících se činnosti vykonáváme pomocí vzájemně integrovaných kyberneticko-fyzikálních systémů. Jsme průkopníky metod strojového vnímání v oblasti 3D počítačového vidění. Máme dobře zvládnutý vlastní proces od výzkumu, přes vývoj, pomocí počítačových simulací, po prototypovou výrobu, často realizovanou pomocí vlastního 3D tisku. Našim nejbližším úkolem je nyní přenést a adaptovat tyto procesy do malosériové produkce vlastních výrobků,“ uvedl Michal Vajdák, jednatel společnosti Sobriety.

„Již dnes si bez počítačového propojení logistiky, plánování výroby, obchodu a účetnictví na jedné straně, použití výrobních automatů a poloautomatů propojených zpět s plánováním a logistikou na druhé straně, naší výrobu nedokážu představit…Velmi se těším, až pokročí technologie natolik, že například různé plastové díly si sami budeme moci sami vyrábět i v malých seriích a dostupných cenách,“ uvedla Jitka Hurábová, ředitelka a jednatelka LD rating.

Manažeři počítají také se zlepšením procesů řízení a zkvalitnění vnitropodnikového řízení. Mělo by také výrazněji dojít k uspokojení individuálních požadavků zákazníků a v důsledku toho k jejich větší spokojenosti.

Pro část manažerů je Průmysl 4.0 cestou řešení nedostatku pracovníků na českém trhu práce. Očekávají také zavádění moderních technologií a zrychlení informačních cest v administrativě státní a veřejné správy.

Současně finalisté soutěže upozorňují na bariéry zavádění Průmyslu 4.0 do praxe. Jedním z nich je právě stav byrokracie a státní správy, která by mohla některé procesy brzdit. Celkově poukazují na potřebu připravenosti jednotlivých zemí na zavedení Průmyslu 4.0. Jako rizika vidí potřebu zpracovávání obrovského množství dat a potřebu zabezpečení dat, ale také potřebu mít připravené odborníky s vyšší kvalifikací. Podle manažerů zanikne v souvislosti s procesem řada současných profesí.

Co manažeři očekávají od Průmyslu 4.0

(anketa mezi finalisty soutěže MANAŽER ROKU, březen 2016)

  • snížení nákladů
  • zvýšení efektivity
  • zvýšení produktivity práce
  • zvýšení kvality zlepšením procesů řízení
  • zkvalitnění vnitropodnikového řízení
  • uspokojení individuálních požadavků zákazníků
  • řešení nedostatku pracovníků na trhu práce
  • zavádění moderních technologií
  • zrychlení informačních cest v administrativě státní a veřejné správy
  • zánik řady současných profesí

Další informace lze najít na webových stránkách soutěže ZDE, kde jsou uvedeny jak zprávy ze setkávání manažerů, tak i informace o samotné soutěži a o možnosti, jak se do ní pro příští ročník zapojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…