SP: Tripartita - OKD, hrozící pokuta, odvody do zdravotnictví

02.02.2016 8:08

Naléhavá situace související s útlumem těžby černého uhlí v OKD a hrozící propouštění tisíců horníků bylo tématem jednání Plenární schůze Rady hospodářské a sociálního dohody (tripartity), která se uskutečnila za účasti zaměstnavatelů v čele se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) na Úřadu vlády ČR. Tripartita požádala vládu, aby za účasti sociálních partnerů zahrnující regionální reprezentaci z Moravskoslezského kraje urychleně připravila a schválila plán opatření k zaměstnání uvolňovaných horníků včetně přípravy sociálních programů a tlaku na přijetí zákona o odchodu horníků do předčasného důchodu.

SP: Tripartita - OKD, hrozící pokuta, odvody do zdravotnictví
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Nejlepším řešením je nabídnout horníkům práci. K tomu je potřeba analyzovat trh práce v regionu, nabídku firem, podmínky pro mobilitu a adaptaci horníků na nové zaměstnání,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident SP ČR, jehož představitelé se angažují v řešení situace, která může mít výrazné sociální dopady na celý region. SP ČR požadoval po ministryni práce, aby pracovníci jejího resortu v čele s určeným náměstkem řešili situaci přímo v daném regionu.

Jednání tripartity bylo zaměřeno na požadavek vůči vládě, aby podnikla v Bruselu účinné kroky ohledně zákona o posuzování vlivů na životní prostředí EIA dle evropských standardů, které měla ČR přijmout již před rokem 2014. ČR v aplikaci EIA dlouhé roky zaspala a nyní jí hrozí ztráta prostředků pro velké dopravní stavby. „Ohroženy jsou stavby za 100 miliard eur. Situaci musí bohužel řešit v Bruselu předseda vlády a ministři,“ upozornil Jaroslav Hanák. Zastavení projektů by po stavebníky i investory znamenalo dodatečné vysoké náklady a mělo by negativní dopady na ekonomický růst ČR i zaměstnanost. O situaci se jednalo již minulý týden na poradě ekonomických ministrů a ve středu má o této otázce odletět jednat do Bruselu skupina expertů.

Sociální partneři vyjádřili souhlas s navýšením odvodů za státní pojištěnce pro sektor zdravotnictví za podmínky, že tyto dodatečně zdroje budou využity v efektivněji fungujícím systému. „Nemůžeme neustále řešit řetězec krizových situací ve zdravotnictví, aniž bychom se zabývali, jak se hospodaří se stále narůstajícími finančními prostředky,“ Jaroslav Hanák.

SP ČR se připojilo k pochvale vlády, zejména pak MMR, za zintenzivnění čerpání strukturálních fondů. Na druhé straně Jaroslav Hanák upozornil, že „čerpání za každou cenu má značná rizika v možných korekcích ze strany EU, která nemusí projekty schválit, a v naplnění jejich udržitelnosti“.

SP ČR odmítl projednávání antifosilního zákona bez analýzy jeho dopadů na konkurenceschopnost české ekonomiky. K jejímu zpracování se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. „Bez znalosti dopadů na náklady pro průmysl, obyvatelstvo a veřejné finance nelze o takovém návrhu seriozně jednat,“ uvedl prezident SP ČR.

Tématem, které při jednání zvedli zástupci odborů, je i snaha Číny o přiznání statusu tržního hospodářství. „Je nutné vyhodnotit dopady udělení statusu zejména na naše ocelářství,“ upozornil při jednání viceprezident SP ČR Jan Rafaj. Odboroví předáci vyjádřili obavy, že kvůli tlaku čínského dumpingu by při otevření trhu přišlo o místo až 15 tisíc pracovníků v ČR a až stovky tisíc lidí v celé Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…