SP: Zaměstnanost je rekordní, firmám stále více chybějí lidi

01.03.2016 11:42

Růst míry zaměstnanosti v České republice dosáhl po očištění v lednu 2016 na rekordních 71 %. Jedná se podle údajů ČSÚ o historicky nejvyšší zaměstnanost obyvatel od roku 1993. "Průmyslová výroba pokračuje ve vynikajících trendech z loňského roku a mezi firmami je patrná sílící poptávka po lidech, zejména pak z technických oborů. Na míru zaměstnanosti v lednu mělo dílčí vliv i teplejší počasí, kdy mohly probíhat sezónní práce,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák.

SP: Zaměstnanost je rekordní, firmám stále více chybějí lidi
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Při rekordní zaměstnanosti firmy nabízí téměř 108 tisíc volných pracovních míst, které nemají kým obsadit. Poptávka po pracovnících zejména za poslední rok výrazně sílí, zvyšuje se nedostatek již nejen technicky vzdělaných pracovníků, na který dlouhodobě SP ČR upozorňuje, ale v řadě firem začínají řešit i chybějící pracovníky z ekonomických oborů.

V průběhu jarních měsíců by míra nezaměstnanosti měla dále postupně klesat. Dá se proto očekávat zvýšení snahy firem o získání pracovníků. „Je vidět neutuchající boj o každého pracovníka. Jejich dramaticky se zvyšující nedostatek je v případech mnoha firem stále více se zvedající bariéra pro nové zakázky,“ uvedl Jaroslav Hanák. Již nyní je mezi průmyslovými firmami výrazná poptávka po technických profesích, jako jsou svářeč, obráběč kovů, zámečník, seřizovač, elektrikář, kovodělník, obsluha CNC strojů. Poptávka je i po slévačích, soustružnících, zámečnících, nástrojařích, opravářích strojů a dalších oborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…