SP: Zástupci byznysu se sešli s europoslanci s cílem podpořit strategii průmyslu

16.05.2016 20:07

Špičky Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), Hospodářské komory ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR jakožto zakladatelů CEBRE (České podnikatelské reprezentace při EU v Bruselu) se dnes v Praze v sídle SP ČR setkali s českými poslanci Evropského parlamentu. Cílem setkání bylo prodiskutovat postoje podnikatelských a zaměstnavatelských organizací k tématům, která jsou aktuálně diskutována na úrovni EU a zamyslet se nad možnostmi jejich společného prosazování v Evropském parlamentu. České podnikatele aktuálně zajímají témata revize směrnice o vysílání pracovníků, udělení statutu tržní ekonomiky Číně a balíček o bezpečnosti dodávek energie. „Jde o témata, která jsou pro byznys zásadně důležitá,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

SP: Zástupci byznysu se sešli s europoslanci s cílem podpořit strategii průmyslu
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Shodný názor zastává i europoslanec Luděk Niedermayer. „Jde o relevantní témata,“ řekl Luděk Niedermayer. Podle něj jsou podobná setkání zástupců politiky a byznysu pro prosazení společných zájmů důležitá. „Jde o to, vysvětlovat, jak v Evropě vznikají rozhodnutí, jaké je rozložení sil a jakým způsobem naši podnikatelé i naše vláda mohou dosáhnout toho, aby v těch rozhodnutích byly více reflektovány naše zájmy. Z tohoto hlediska jsem rád, že jsem tady mohl být a tyto mechanismy vysvětlit,“ konstatoval Niedermayer. „Jakkoli byť dobře zargumentovaný názor není užitečný, pokud o něm nepřesvědčíte ostatní a nevybudujete potřebnou většinu,“ prohlásil.

Návrh Evropské komise na revizi směrnice o vysílání pracovníků za účelem poskytování služeb označil prezident SP ČR Jaroslav Hanák za administrativně náročný a nezodpovědný. „Jsme s touto směrnicí zásadně nespokojeni, neboť dramatickým způsobem poškozuje ČR,“ konstatoval. Dále uvedl, že v otázce statusu tržní ekonomiky pro Čínu nejsou členské firmy SP ČR jednotné, pro některá odvětví by však tato změna znamenala ohrožení trhu pro odbyt jejich výrobků. S mírným optimismem pak hledí na otázku balíčku dodávek energie – také vzhledem ke vstřícným postojům sousedního Slovenska, která se chystá převzít předsednictví EU.

Kromě Ludvíka Niedermayera se z více než dvou desítek českých europoslanců na setkání se špičkami byznysu vydala pouze jeho kolegyně Michaela Šojdrová. Nízký zájem českých zástupců v Evropském parlamentu hodnotili podnikatelé kriticky. „Vadí mi, že z 21 poslanců si jich na to, aby se s námi setkali, nenajde čas více. Neznám reprezentativnější zastoupení českého byznysu, než to, které je zde zastoupeno,“ konstatoval Jaroslav Hanák. „Myslím si, že žádný z nich nemá takové znalosti a schopnosti, aby v Bruselu mohl něco projednat a prosadit bez konzultace s byznysem,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…