SPELOS: Loterní daň přinesla vloni veřejným rozpočtům více než 8 miliard!

22.07.2014 11:05

Herní průmysl odvedl za uplynulý rok jen formou loterní daně do veřejných rozpočtů 8,1 mld. Kč. Obce a města z této částky obdržely 5,5 mld., stát pak 2,6 mld. Kč. Vyplývá to z aktuálních údajů o odvodech loterní daně. Loterní průmysl je tak jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů do veřejných rozpočtů.

SPELOS: Loterní daň přinesla vloni veřejným rozpočtům více než 8 miliard!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

„Starostové i politici teď mají ve svých rukou rozhodnutí o tom, zda se takto budou rozpočty plnit i nadále nebo provoz loterií populisticky zakáží, případně výrazně zkomplikují a napomohou tak rozmachu černého trhu a nelegálních zahraničních online her. Veškeré příjmy z těchto sázkových her tak přinejlepším skoční v zahraničí a Česká republika bude jen bezzubě přihlížet miliardovým daňovým únikům,“ doplnil Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

České loterní společnosti jsou ve srovnání s jinými průmyslovými odvětvími odvodově zatíženy až čtyřnásobně. Kromě standardní daně z příjmu právnických osob ve výši 19 % odvádí speciální loterní daň, tzv. odvod z loterií a jiných podobných her ve výši 20 %. Navíc provozovatelé videoloterních terminálů platí 55 Kč denně za každé povolené herní místo bez ohledu na to, zdali je v provozu a tedy generuje zisk či nikoliv. V neposlední řadě si loterní společnosti nemohou uplatňovat DPH a platí správní poplatky.

„Zjednodušeně řečeno - pokud má běžná obchodní společnost daňové zatížení ve výši 19 %, v případě loterní společnosti se jedná o daňové zatížení ve výši asi 80 %. K tomu je navíc nutné přičíst další provozní náklady, investice do jednotlivých zařízení, mzdy zaměstnanců, údržba a rekonstrukce objektů a podobně,“ doplnil Vrzáň.

Média v posledních dnech přinášela informace o tom, že Češi vloni prosázeli 124 mld. Kč a že příjmy provozovatelů loterií dosáhly 28,6 mld. Kč. „Tato intepretace je však výrazně zkreslená a má uměle navodit dojem o astronomických finančních objemech. Pravda je taková, že Češi ve všech typech legálních sázkových her prosázeli právě oněch 28,6 mld. Kč, tedy jde o peníze, které se hráčům nevrátily na výhrách. Těchto 28,6 mld. Kč přitom není ani zdaleka „ziskem“ loterních společností. Teprve z této finanční částky musí loterní společnosti zaplatit veškeré své náklady – investice do herních zařízení, nájmu nebo nákup nebytových prostor, pochopitelně mzdy a další provozní náklady. A v neposlední řadě zaplatit fixní daně z obratu bez ohledu na ziskovost nebo ztrátovost konkrétních loterních společnosti,“ vysvětlil Petr Vrzáň.

„V případě, že bude loterní průmysl dále čelit honu na čarodějnice a obce přistupovat k přehnaným a nedůvodným regulacím, tak tyto prostředky skončí v rukou mafie,“ uzavírá Vrzáň.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne