SPELOS: Návrh pražské koalice otevře dveře korupci!

16.07.2015 22:15

Sdružení SPELOS zásadně nesouhlasí s výstupem komise Rady hlavního města Prahy ve věci regulace loterií na jejím území. Schválený návrh odporuje metodice ministerstva vnitra, evropskému právu i stanovisku Úřadu ochranu hospodářské soutěže. Navíc působí dojmem, že majitelé nemovitostí měli vliv na rozhodování o tom, které nemovitosti se do seznamu povolených adres dostanou či nikoliv.

SPELOS: Návrh pražské koalice otevře dveře korupci!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

„Komise pražských radních rozhodla o tom, že by v Praze mělo místo stávajících 300 nadále zůstat pouze 23 míst, kde bude možné provozovatel loterie. Převážně se jedná o velké hotelové komplexy. Ty jsou však specializovány na zcela odlišné služby – především jde o ubytování a gastronomii. V žádném případě zde není zajištěna vyšší míra ochrany veřejného pořádku, než v hernách, které jsou pro provoz loterií specializovanými místy,“ uvedl prezident SPELOS, Petr Vrzáň, a dodal: „Pokud tedy v budoucnu někdo bude chtít vybudovat kasino, musí si nejdřív pořídit velký hotel? To je přece zcela absurdní představa!“

Pro argumentaci SPELOS navíc hovoří i fakt, že sám evropský soudní dvůr svým rozsudkem před nedávnem v případu Maďarska rozhodl o tom, že provoz by měl být umožněn ve všech režimech – tedy nejen v kasinech. Opačný přístup je v rozporu s evropským právem. Podle verdiktu musí být akceptována zásada právní jistoty a ochrany legitimního očekávání legálních provozovatelů. Navíc v případě porušení unijního práva je nutné přiznat náhradu provozovatelům, přičemž tuto náhradu zaplatí daný stát.

„Praha zcela evidentně nerespektuje ani přání jednotlivých městských částí. Některé z nich totiž požadovaly zachování provozu heren na svém území. Zajímal by mne tedy skutečný důvod, proč nyní magistrátní komise otáčí a předkládá radě návrh, který nemá všeobecnou podporu a nelze jej tedy považovat ani za kompromisní řešení? S podivem je také fakt, že členem pražské magistrátní komise je abstinující gambler, který v současné době čelí celkem patnácti exekucím, Martin Svoboda. Naproti tomu ze zástupců provozovatelů v rámci zajištění objektivity nebyl osloven nikdo“, doplnil Vrzáň.

Návrh komise je podle SPELOS nezákonný, diskriminační a kontroverzní. „Monopolizuje pouze několik adres specifických podniků a dá se jen spekulovat o tom, proč tomu tak je. Je nemyslitelné, aby regulace loterií byla řešena pouhým umístěním kasin do velkých, luxusních hotelů. Takovýto postup ve světě nemá obdoby a samy hotelové komplexy o kasina vesměs ani zájem nemají. Je tedy velmi pravděpodobné, že komise svým návrhem pouze otevírá dveře korupci, a to z iniciativy samotné primátorky, která tento návrh v komisi prosadila,“ uzavírá Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…