SPELOS: Novela loterijního zákona je nebezpečnou populistickou hrou

15.07.2014 11:30

Poslanci začnou v těchto dnech projednávat novelu loterního zákona, která chce omezit výši sázek na videoloterních terminálech a dobu platnosti jejich povolení.

SPELOS: Novela loterijního zákona je nebezpečnou populistickou hrou
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

S její podobou však zásadně nesouhlasí české loterní společnosti. Prostřednictvím asociace SPELOS upozorňují jak na vážné legislativní nedostatky novely, se kterými se ztotožnila ve svém stanovisku také Vláda ČR, tak na to, že důsledkem novely nebude omezení patologického hraní, ale naopak dojde k jeho nežádoucímu rozmachu. Videoloterní terminály totiž budou nahrazeny  nelegální nabídkou identických her, poskytovaných prostřednictvím internetu nebo kvízomatů.

Spelos poukazuje především na následující nedostatky:

  • novela je v rozporu s judikaturou Ústavního soudu ČR a Soudního dvora EU, ale také Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod
  • nereflektuje výsledky odborné studie a doporučení odborníků
  • je předkládána bez kompletního připomínkového řízení i hodnocení jejího dopadu
  • způsobí výpadek příjmů veřejných rozpočtů ve výši cca 5 mld. Kč ročně, které by jinak odvedly české loterní firmy na loterní dani a ostatních odvodových povinnostech.
  • vystavuje ČR reálnému riziku žalob ze strany provozovatelů VLT a jejich zahraničních investorů a dodavatelů
  • ohrožuje až 60 000 pracovních míst

„Je s velkým podivem, že je novela přijímána před dokončením komplexní vládní studie o hazardním hráčství, kterou zpracovává Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti. Logicky tak nemůže (nebo nechce?) reflektovat její relevantní výsledky ani doporučení skutečných odborníků. Nabízí se tedy otázka, zda není skutečným zájmem předkladatelů pouze likvidace tohoto druhu podnikání a zda novela cíleně nevznikala jen na základě neodborných proklamací tzv. „bojovníků proti hazardu“, jejichž názory také odráží“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Na legislativní nedostatky již poukázala ve svém stanovisku také Vláda ČR. Přestože jde o novelu, která vznikla na ministerstvu financí, je skrytě předkládána jako poslanecký návrh, aby se ministerstvo vyhnulo kompletnímu připomínkovému řízení a zpracování hodnocení dopadů novely. Novela nerespektuje ani požadavky na stanovení jasných a transparentních podmínek pro vydávání a odnímání povolení k provozování loterií, kvůli čemuž může čelit zásadním výtkám ze strany EU.  Neřeší ani problematiku zahraničních nelegálních provozovatelů online her.

„Místo toho, aby novela nastavila jasná pravidla a podmínky pro provoz zahraničních online kasin, nelegální provozovatele naopak účelově zvýhodňuje. Reálně lze navíc očekávat, že k těmto provozovatelům navíc postupně přejdou i dosavadní hráči videoloterních terminálů, které kvůli sníženým limitům přestanou být hráčsky atraktivní. V online kasinech totiž žádné limity neplatí. Veškeré zisky tak půjdou do zahraniční a nebudou podléhat zdanění,“ doplnil Vrzáň.

Novela loterního zákona hodlá měnit pravidla loterního trhu bez toho, aby přihlédla k zásadním faktům, argumentům a zahraničním zkušenostem. Nebere v potaz ani možné dopady na nezaměstnanost, daňové úniky, fungování řady podnikatelských subjektů či hrozbu arbitráží. „Především však nevede k tomu, aby snížila počet rizikových nebo patologických hráčů, což by však mělo být jejím hlavním cílem,“ uzavírá Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …