SPELOS: Poker bez povolení je nelegální! Tvrdit opak je výsměchem zásadám právního státu

01.08.2013 11:29

Sdružení SPELOS reaguje na dnešní článek serveru Podnikatel.cz, který se věnuje pokerovým hrám a turnajům v České republice. V článku uvádí Milan Sláma, šéf Asociace českého pokeru (AČP), že AČP podala správní žalobu proti pokutě od finančního úřadu, kterou obdržela za uspořádání několika nelegálních pokerových turnajů. Zároveň, podle serveru Podnikatel.cz, se Milan Sláma domnívá, že správní soudy potvrdí pokeru statut dovednostní hry.

SPELOS: Poker bez povolení je nelegální! Tvrdit opak je výsměchem zásadám právního státu
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

S tímto tvrzením však SPELOS zásadně nesouhlasí. „Loterní zákon totiž výslovně říká, že poker je hrou spadající pod režim povolení Ministerstvem financí České republiky a že pro získání tohoto povolení je nezbytné splnit předepsané podmínky. Je tedy nadevše jasné, že bez tohoto povolení nelze v České republice poker legálně provozovat. Všechny pokerové hry a turnaje, které nemají povolení Ministerstva financí, tak jsou nelegální a ani správní soud nemůže dojít k jinému závěru,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel sdružení SPELOS, a dodal, že zásah finančního úřadu je tak zcela legitimní a velmi správný.

„Platné zákony je třeba dodržovat a jejich záměrné a navíc demonstrativní porušování by mělo být nejen řádné trestáno, ale také společností odsouzeno. Zákony jsou od toho, aby se dodržovaly, nikoliv porušovaly,“ je přesvědčen Petr Vrzáň.

„Nedokáži si představit, že by někdo mohl na zařazení pokeru mezi hazardní hry shledat cokoliv, co odporuje ústavě. Ale protože máme s viděním světa optikou Ústavního soudu vlastní velmi neblahé zkušenosti, pokud by se tak přece jen stalo, tak by český stát čelil dalším žalobám na náhradu škody, kterou by uplatňovali všichni legální provozovatelé pokeru v České republice. Ti totiž investovali nemalé finanční prostředky, aby splnili podmínky stanovené loterním zákonem a získali platné povolení Ministerstva financí k provozování pokeru. Navíc z této činnosti odvádí od 1. ledna 2012 vysoké odvody formou loterní daně,“ dodal Petr Vrzáň.

SPELOS proto opakovaně vyzývá k tomu, aby všechny kompetentní orgány i soudy měřily jedním metrem a aby byly pro provozování všech typů loterií konečně nastaveny rovné, transparentní a dlouhodobě platné podmínky. To se týká také zahraničních provozovatelů nejrůznějších internetových pokerových portálů. Jejich působení v České republice je dnes také zcela v rozporu s platným zákonem a mělo by být kompetentními orgány státní moci razantně postihováno. Nejenže tyto firmy působí nelegálně, ale navíc neodvádí žádné daně ani jiné poplatky, čímž podle reálných odhadů přichází státní rozpočet České republiky ročně o několik miliard korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…