SPELOS: Trend v oblasti loterií - modení a transparentní VLT

09.07.2013 14:01

Vyspělé země celého světa stále častěji otevírají svůj loterní trh nejmodernějším technologiím – těmi jsou centrální loterní systémy (CLS) s koncovými videoloterními terminály.

SPELOS: Trend v oblasti loterií - modení a transparentní VLT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Uvedenou cestou se vydává celá řada zemí – kromě České republiky a Slovenska, kde je tento systém využíván již od roku 2003, se jedná například o země jako Itálie, Norsko, Rakousko, Švédsko, Anglie, některé státy USA, řada kanadských provincií a jiné. Další země – např. Rumunsko či Albánie tento krok zvažují a vypisují tendery na dodavatele těchto systémů. Je také nezanedbatelný počet zemí, kde byly již dříve loterie silně regulovány. Nyní se však v souvislosti se silnými negativními dopady tohoto kroku k provozu loterií – především VLT vracejí. Tyto vyspělé systémy tak s největší pravděpodobností brzy opět najdeme například v Řecku a dalších místech.

Fakt, že jde svět cestou moderních, vyspělých a především bezpečných systémů, potvrdil i ředitel největší světové loterní výstavy ICE Totally Gaming, která se každoročně koná v Anglii, Julian Graves: „Oblast loterií je opravdovým globálním a dynamickým průmyslem. Toto odvětví je hnáno velmi rychle kupředu používáním inovací, nejnovějších technologií a integrací platforem.

„Je nezpochybnitelným faktem, že budoucnost loterního průmyslu patří online technologiím a centrálnímu loternímu systému s koncovými videoloterními terminály. Pouze nejmodernější technologie totiž zajišťují maximální transparentnost a nepřetržitou kontrolu a dozor ze strany příslušných státních orgánů,“ doplnil Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Odborníci se navíc navzdory všem aktivistům a politikům, kteří přicházejí na mediální scénu s populistickými tvrzeními, shodují v jednom: nejmodernější herní systém – centrální loterní systém s koncovými videoloterními terminály (VLT) není možné srovnávat se zastaralými výherními hracími přístroji (VHP).

Potvrdilo to hned několik předních evropských odborníků a soudních znalců. Jedním z nich je nezávislý soudní znalec, Ing. Josefa Kyncl. Ten se ve svých závěrech opírá také o zahraniční zkušenosti a posudky. Z nich jednoznačně vyplývá, že VHP a VLT nemohou být z technologického principu obecně považovány za jedno a totéž zařízení.

V posudku je mimo jiné uvedeno:

Nabízené hry (v systému VLT) jsou založeny na zcela odlišném herním principu a využívají moderní technologie technického zařízení. Technické zařízení - CLS s VLT je zcela odlišné od stávajících systémů provozování her a svými technickými parametry umožňuje zcela odlišný průběh hry od her dosud provozovaných.

Bezpečnost systémů CLS s VLT musí odpovídat zabezpečení bankovních systémů, jak po stránce fyzické, tak šifrování komunikačních kanálů, firewallů i aplikací včetně generátorů náhodných čísel.

Výherní hrací přístroje (gaming machines) a videoloterní terminály (VLT, video lottery terminal) nemohou být z technologického principu obecně považovány za jedno a totéž technické zařízení.

Co je to CLS:

-              CLS je především elektronickým systémem tvořeným těmito základními komponenty – centrální řídící jednotkou, kontrolními jednotkami a připojenými koncovými          VLT. Po funkční stránce tvoří tento systém nedělitelný celek, jenž řídí a hráči nabízí různé druhy loterií nebo jiných podobných her včetně zpětné distribuce potvrzení o sázce a výsledku hry do VLT. CLS a VLT jako jeho zobrazovací jednotka tak de facto neplní          stejnou roli jako VHP, nýbrž se jedná pouze o distribuční kanál, jehož prostřednictvím mohou být sázejícímu nabízeny nejrůznější druhy her.

-         každá sázka nebo jiná transakce je před zahájením hry zapsána na dvou nezávislých místech databáze CLS,

-         žádný jeho koncový VLT nefunguje samostatně (na rozdíl od VHP) a herní proces je řízen ze vzdálené centrální řídící jednotky zabezpečené zálohovacím serverem,

-         v centrální řídicí jednotce je rovněž generován výsledek hry; koncový VLT pouze slouží k zobrazení tohoto výsledku,

-         koncový VLT vydává stvrzenky k proplacení hotovosti, avšak teprve až po kontrole uskutečněné sázky a výhry místní kontrolní jednotkou a pověřenou osobou. Jedná se o významné opatření proti praní špinavých peněz,

-         systém umožňuje technickou nebo softwarovou zábranu hry osob mladistvých; do budoucna je zde možnost využití případných čipových karet pro účastníky sázkových her zajišťující jejich identifikaci. Lze využít i k omezení nadměrného hraní u osob inklinujících k některým z druhů závislostí, u osob závislých na sociálních dávkách, apod.,

-         i v případě poškození, odcizení či jiné neoprávněné manipulace s koncovým VLT zůstávají veškerá herní data uložena v centrální řídící jednotce tak, aby byla zabezpečena proti ztrátě či jejich zneužití. Přístup k těmto datům podléhá bezpečnostnímu režimu,

-         finanční toky jsou zde kontrolovány „víceúrovňově“ na základě dálkových přenosů dat. Systém tak umožňuje dokonalou a transparentní kontrolu sázek, výher a tržeb ze strany orgánů státního dozoru tím, že příslušné finanční úřady mají ze strany provozovatele zabezpečeny pasivní přístupy do serveru provozovatele. Tento zabezpečený pasivní přístup lze umožnit i dalším zainteresovaným osobám, např. samosprávným jednotkám, apod.,

osvědčení o následné kontrole funkčnosti CLS v kvalitě odpovídající požadavkům ministerstva financí probíhá každé 2 roky; veškerá data jsou však zálohována po dobu několika let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…