SPELOS: Vítáme razie celní správy proti kvízomatům!

20.04.2018 17:11

V posledních týdnech jsme zaznamenali řadu oficiálních prohlášení Celní správy České republiky, která se zaměřuje na boj s nelegálním hazardem, převážně kvízomaty.

SPELOS: Vítáme razie celní správy proti kvízomatům!
Foto: archiv
Popisek: Petr Mikoška, člen představenstva sdružení SPELOS

Tyto aktivity vítáme a považujeme je za nezbytné k tomu, aby mohl v naší zemi i nadále působit legální trh a nedocházelo k nežádoucí kriminalizaci hráčů, odlivu finančních prostředků z veřejných rozpočtů a dalším negativním jevům.

Celní správě jsme od počátku nápomocni v jejím boji a budeme i nadále. Sami aktivně upozorňujeme na adresy, na kterých je hazard provozován nelegálně. Uvědomujeme si totiž nebezpečí, které nelegální provoz hazardu působí a pokud nedojde skutečně k tvrdým zásahům a postihům, tato situace se bude stejně, jako v jiných zemích, jen zhoršovat.

Dle našich zkušeností kvete černý hazard nejčastěji ve městech se zákazovými vyhláškami, ale také v místech, kde v návaznosti na legislativu skončil legální provoz hazardu. Právě zde je ve většině případů dnes provozován hazard nelegální.

Černé herny s kvízomaty, případně v podobě soukromých spolků, vznikají během pár dnů nebo dokonce hodin poté, co daná místa opustí legální provozovatelé. Nelegálních strojů je v provozovnách přitom často více, než bylo dříve legálních. Kvízomaty jsou tedy přímým důsledkem prohibice nebo přehnané regulace.

Velkou vinu na současné situaci má nový zákon. Byť je v něm řada pozitivních změn, jako celek neplní účel. Legální společnosti v souvislosti se zákazem provozu v restauracích, hospodách a dalších objektech musely výrazně utlumit své aktivity. V případě některých společností se jedná až o 90%. Musejí propouštět stovky zaměstnanců a velmi výrazné jsou i poklesy v oblasti odvodu veřejných prostředků. Navíc v zákoně nejsou ani stanovena kritéria, na jejichž základě by měly obce přijímat obecně závazné vyhlášky.

Dochází tak k nebývalému  rozšíření nelegálního sázení, které jsme v České republice ještě před pár lety vůbec neznali, a to jak v kamenných pobočkách (převážně se jedná o kvízomaty), tak po internetu.

Legální provoz, který splňuje veškerá bezpečnostní kritéria, je v České republice obrovskou rychlostí nahrazován provozem nelegálním, který nenabízí žádnou ochranu dětí a mladistvých či patologických hráčů ani možnost kontroly finančních toků.

Kontroly a zásahy proti nelegálům ze strany Celní správy proto hodnotíme velmi pozitivně, a to i přes to, že se podle zkušenosti někteří nelegální provozovatelé na místa vracejí opakovaně i po raziích celní správy. Je také třeba důslednost při vymáhání uložených pokuty – ty totiž vesměs nejsou hrazeny.

Bohužel v tomto směru musíme konstatovat, že kdyby Ministerstvo financí vytvořilo pořádnou a skutečně kvalitní zákonnou normu, tyto problémy bychom vůbec nemuseli řešit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…