SPELOS: Vláda projednala studii o hazardním hráčství

15.09.2014 14:00

Vláda ČR dnes projednala zprávu o sociálně patologických dopadech hazardních her na společnost ČR, vypracovanou Národním monitorovacím střediskem pro drogy a drogové závislosti.

SPELOS: Vláda projednala studii o hazardním hráčství
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

SPELOS upozorňuje na to, že studie v některých bodech vychází ze zastaralých údajů. Data jsou totiž shromažďována z let 2012 – 2013, kdy docházelo ke kulminaci loterních zařízení v České republice.

„Jsme sice rádi, že konečně vznikl materiál s odborným základem, nicméně tuto studii zadávala ještě Nečasova vláda, a to již v roce 2012. Nález Ústavního soudu z dubna 2013 statistiky, se kterými studie pracuje, zásadně změnil. Počet technických herních zařízení se snížil o desítky tisíc. Dnes je již situace zcela odlišná,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS a doplnil: „Je třeba vnímat současnou situaci, studii aktualizovat a zapracovat do ní nové připomínky, včetně ekonomických dopadů provozu a regulace loterií na veřejné rozpočty.“

SPELOS současně upozorňuje na to, že je oblast loterií velmi zpolitizovaným tématem, kdy se do odborných diskuzí často zapojují nejrůznější aktivisté a další osoby, které dané problematice vůbec nerozumí – většinou však kandidují v nadcházejících volbách.

„V této souvislosti je přinejmenším zvláštní načasování zveřejnění studie na termín před blížícími se komunálními a senátními volbami. Materiál je přitom totiž hotov již přibližně půl roku. Nabízí se tedy otázka, proč se se zveřejněním tak dlouho čekalo?“ dotazuje se Vrzáň.

SPELOS se s tvůrci materiálu shoduje v tom, že je třeba vytvořit nový loterní zákon, který odstraní dosavadní nesystematický způsob regulace loterií a vyloučí další časté a z pohledu provozovatelů zcela nepředvídatelné změny právní úpravy v této oblasti. Tento zákon však musí být vyvážený a poskytnout provozovatelům dostatečnou právní jistotu – tedy mimo jiné garantovat platnost povolení po celou dobu, na kterou budou tato vydána. Současně je nutné, aby vyřešil problematiku nelegálních, převážně zahraničních provozovatelů online loterií, kvůli kterým státnímu rozpočtu každým rokem utíkají miliardy korun.

Tento segment je navíc vůbec nejrychleji se rozvíjejícím a pro potencionální závislé nejnebezpečnějším.

„Řadu připomínek a doporučení, které se ve studii vyskytují, dlouhodobě realizujeme. Jedná se například o monitorovací systém, kterým jsou vybaveny jednotlivé provozovny či prevenci vzniku závislostí systémem Zodpovědného hraní, kdy hráče prostřednictvím letáků i monitorů jednotlivých herních zařízení upozorňujeme na rizika hráčství, příznaky vzniku závislosti i kontakty na odbornou pomoc. SPELOS současně dlouhodobě prosazuje také registraci hráčů, která by umožnila zabránit ve hře osobám, které například pobírají sociální dávky,“ doplnil Vrzáň.

Většinu bezpečnostních a preventivních opatření je možné realizovat především prostřednictvím nejmodernějších herních systémů – videoloterních terminálů, které jako jediné umožňují zcela transparentní online kontrolu ze strany příslušných úřadů. Proto také jejich provoz v současné době preferuje řada vyspělých zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…