SPELOS: Za „loterie bez hazardu“ se v petici postavilo téměř 21 000 lidí!

14.10.2013 12:02

Svaz měst a obcí České republiky dnes oficiálně převzal petici nazvanou „Loterie bez hazardu“. Petiční akce se konala po celé České republice. Během pár týdnů petiční archy podepsalo 20 591 lidí – převážně zaměstnanců loterního průmyslu, popřípadě profesí s tímto byznysem úzce souvisejících.

SPELOS: Za „loterie bez hazardu“ se v petici postavilo téměř 21 000 lidí!
Foto: SPELOS
Popisek: Svaz měst a obcí České republiky dnes oficiálně převzal petici „Loterie bez hazardu“

Petici, v níž signatáři vyzývají představitele měst a obcí k tomu, aby přistupovali k regulaci loterního průmyslu uváženě, předal do rukou Dana Jiránka, předsedy Svazu měst a obcí České republiky, Ivo Valenta, zakladatel holdingu SYNOT, který je členem sdružení SPELOS - největšího profesního sdružení firem, působících v oblasti loterního průmyslu.

„Nejsem přítelem nějakých plošných nařízení shůry, kterými by se musely řídit všechny města a obce bez rozdílu. A je jedno, zda jde o povolení či zákazy. To už tu bylo. Vezměme třeba nešťastné udělování licencí na provozování VLT ministerstvem financí. Vždy je nutné přihlédnout k místním podmínkám.

Představitelé měst a obcí totiž sami nejlépe dokáží posoudit všechny přínosy i negativa spojené s provozováním heren na svém území a následně se rozhodnout, zda hazard regulovat, případně jak,“ uvedl k problematice předseda Svazu měst a obcí a zároveň kladenský primátor Dan Jiránek.

Loterní průmysl v České republice dává přímo nebo zprostředkovaně práci 50 -  60 tisícům lidí. Většina z nich je přesvědčena o tom, že přílišná regulace loterií způsobí pouze vysoký nárůst nezaměstnanosti, jen těžce nahraditelný výpadek ve veřejných financích a eskalaci problémů s černými hernami.

„Počet podpisů pod peticí jednoznačně dokazuje, že byl dosud dopad neuvážené regulace loterií bagatelizován. Výrazně k tomu napomohly i nátlakové akce aktivistů, kteří se snažili o likvidaci tohoto legálního podnikatelského odvětví. Dnešní den je ale jednoznačným důkazem toho, že se v České republice desetitisíce lidí reálně bojí o práci. Další obavy pak pramení z prakticky neregulovatelného internetového hazardu a zejména masivního nárůstu počtu černých heren. A to i přesto, že již před časem proběhla policejní razie. Dosud však nepadl žádný soudní verdikt a nelegální provozovatelé se dokonce vracejí zpět do míst, odkud je policie vyhnala,“ doplnil Ivo Valenta.

Zástupci Svazu měst a obcí ČR se spolu se zástupci sdružení SPELOS dohodli na vzájemné spolupráci a výměně informací. Společným cílem obou uskupení je totiž nejen prosazování principů zodpovědného hraní, ale také snížení rizik negativních dopadů loterií a jiných podobných her či posílení prevence. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…