SPELOS volá po spravedlivém dělení peněz z loterií

25.09.2013 11:17

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů SPELOS požaduje, aby finanční prostředky plynoucí z provozu loterií zůstaly v městských částech, kterým náleží. Jedná se o daně z herního průmyslu.

SPELOS volá po spravedlivém dělení peněz z loterií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Někteří politici Magistrátu hlavního města Prahy chtějí podle informací zveřejněných v médiích změnit systém rozdělování těchto peněz.  Požadují, aby část odvodů dostávaly také radnice, které na svém území zavedly takzvanou nulovou toleranci, tedy herny zcela zakázaly.

Sdružení SPELOS s tímto postupem zásadně nesouhlasí a jakákoliv podobná řešení považuje za fatální chybu. Prozatím jsou tyto prostředky rozdělovány především podle počtu přístrojů provozovaných na daném území. Magistrát hlavního města Prahy by tak novým systémem dělení de facto „ošidil“ jednotlivé městské části, které na svém území provoz loterií umožňují, o finanční prostředky, které jim náleží. Tyto odvody pro dané městské části mohou představovat i desítky milionů korun ročně.

Tzv. pevná sazba loterní daně ve výši 55 Kč denně za herní místo nahradila místní poplatek, který taktéž náležel jednotlivým městským částem, jež ho vybíraly a spravovaly. Adresáty těchto peněz by tak zcela logicky měly být právě městské části, na jejichž území herní průmysl loterie provozuje a které tyto prostředky mohou využít k podpoře kultury, sportu, prevenci kriminality či na nejrůznější veřejně prospěšné aktivity.

Někteří politici však požadují, aby měly stejné příjmy z loterií také části, které zavedly prohibiční řešení a loterie na svém území zcela zakázaly. V tomto případě by však nastala paradoxní a zcela absurdní situace. Ty by se dala přirovnat například k tomu, že by si obec nárokovala prostředky za svoz odpadu, i když odpad nesváží. Nebo by mohla chtít peníze z daní podnikatelů, které ze svého území vyhnala.

SPELOS již dříve uvedl, že v záležitosti přerozdělování těchto prostředků jednoznačně stojí na straně starostů městských částí, v nichž jsou loterie provozovány a vyzývá proto Magistrát hlavního města Prahy k tomu, aby tyto prostředky i nadále rozděloval spravedlivě.

Lukáš Bouzek, SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…