SPELOS: zcela shodnou míru závislosti je možné získat na jakékoliv podobné činnosti

08.07.2015 17:31

Sdružení SPELOS reaguje na rozhovor, publikovaný dne 7. 7. 2015 na serveru Novinky.cz, a následně v deníku Právo s názvem „Sazka – odchod do zahraničí se může stát reálným“.

SPELOS: zcela shodnou míru závislosti je možné získat na jakékoliv podobné činnosti
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Pan generální ředitel společnosti SAZKA, a.s., Robert Chvátal, zde odděluje tzv. “měkký hazard“, zahrnující číselné loterie a stírací losy, od tzv. „tvrdého hazardu“, do něhož zařazuje především videoloterní terminály (VLT).

Oba druhy podnikání však spadají pod totožný zákon a představují tak legální podnikatelskou činnost na území České republiky. Zmiňovaná vysoká rizikovost hry na VLT v porovnání s ostatními typy loterií není na místě, neboť na všech je možné získat stejnou míru závislosti.

Jednotlivé společnosti, které jsou členy sdružení SPELOS, legálně podnikají ve všech typech loterií – ať už se jedná o číselné loterie, kurzové sázky, stírací losy nebo internetové hry (poker či internetová kurzová sázka), aniž by mezi nimi dělali rozdíly. Je totiž naprosto zřejmé, že zcela shodnou míru závislosti je možné získat na jakékoliv podobné činnosti. 

Někteří naši členové mají též zkušenosti z mezinárodního působení. V žádné z těchto zemí však podobná situace, kdy by na základě smyšlených či neobjektivních kritérií docházelo k dělení na tvrdý a měkký hazard, neexistuje. S podobným přístupem jsme se nesetkali ani při konzultacích se zahraničními experty či zástupci regulátora.

Navíc ani při zpřísnění podmínek legálním podnikatelům a s ním souvisejícím omezením nabídky her nelze očekávat, že hráči přejdou od jednoho k jinému typu her.

Budou hrát totožné hry, jako doposud, pouze u nelegálních provozovatelů, případně na internetu - což nakonec dokazuje již dnešní situace, kdy je Česká republika přímo zaplavena kvízomaty a dalšími formami nelegálního hazardu.

V současné době se navíc ve světě otevírá trh právě videoloterním terminálům, které jsou zárukou vysoké transparentnost, kontroly her i finančních toků a nabízejí možnost nastavení seberegulačních omezení, případně registrace hráčů.

Je proto třeba nastavit taková pravidla, aby Česká republika nenásledovala ty země, které ovládl černý hazard a mafie a které teď složitě hledají cestu zpět k regulovanému, legálnímu provozu. Současně je třeba, aby se loterní společnosti bez ohledu na produkt, který nabízejí, spojily a snažily se o to, aby ochránily trh proti nelegálním provozovatelům.

Petr Vrzáň, prezident SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…