SSHR: Cvičení v Plzni prověřilo krizové karty

23.09.2016 9:38

V úterý 6.9.2016 Správa státních hmotných rezerv, KÚ Plzeňského kraje, odbor bezpečnosti a krizového řízení a HZS Plzeňského kraje si vyzkoušeli na čerpací stanici Benziny v Plzni Borech fungování krizových karet.

SSHR: Cvičení v Plzni prověřilo krizové karty
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

Hasiči natankovali cca 4 500 litrů nafty a zaplatili ji krizovou kartou. Tyto karty slouží k odběru pohonných hmot pro vybrané složky Integrovaného záchranného systému při řešení krizových situací. Využívají je především jednotky Hasičského záchranného sboru a Policie ČR.

Princip fungování krizových karet je jednoduchý. Místo toho, aby SSHR vozila během krize pohonné hmoty do oblastí, kde probíhají záchranné práce, zajedou si hasiči nebo policisté na nejbližší benzínku, natankují si tolik pohonných hmot, kolik potřebují a při placení použijí krizovou kartu. Správa státních hmotných rezerv potom odebrané množství pohonných hmot majiteli pumpy dorovná z nouzových zásob.

„Díky našim krizovým kartám mají policisté i hasiči jednoduchý přístup k benzinu a naftě během krizových situací, jako jsou například povodně,“ doplnil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

V tuto chvíli je možné na tyto karty tankovat na 342 čerpacích stanicích Benziny a na 190 stanicích EuroOil, které patří Čepru. Tato síť pokryje celé území České republiky.

O poskytnutí hmotných rezerv při zásazích na postiženém území rozhoduje Vláda ČR. Hasiči a policisté využili Krizové karty SSHR například během povodní v roce 2013. Tehdy Správa státních hmotných rezerv vydala pro potřeby Integrovaného záchranného systému téměř 1 milion litrů benzinu, nafty a leteckého petroleje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…