STANISLAV LIBENSKÝ AWARD 2015 představí ta nejlepší díla sklářských výtvarníků a designérů

28.07.2015 13:39

Prestižní mezinárodní soutěžní výstava skla, jediná na světě, do které se mohou hlásit pouze čerství absolventi vysokých škol, Stanislav Libenský Award, vstupuje do sedmého ročníku.

STANISLAV LIBENSKÝ AWARD 2015 představí ta nejlepší díla sklářských výtvarníků a designérů
Foto: praguegallery.com
Popisek: Stanislav Libenský Award

Věhlas a renomé soutěže rok od roku stoupají, stejně jako zájem účastníků a odborné i laické veřejnosti. Jak už bývá zvykem, i letošní ročník přinesl rekordní počet přihlášek. Do soutěže se přihlásili mladí umělci z několika zemí, poprvé například z Ázerbájdžánu, Kolumbie nebo Portugalska. 

Mezinárodní porota, složená z respektovaných odborníků a sklářských výtvarníků, vybrala v prvním kole soutěže 40 postupujících účastníků, kteří pocházejí z 23 zemí z celého světa. Tito účastníci budou na podzim vystavovat svá díla v Praze.

V letošní porotě usedli: Ivana Šrámková (CZ), sklářská výtvarnice a žákyně Stanislava Libenského; Lene Tangen (NOR), sklářská výtvarnice, konzultantka norského Národního muzea, účastnice Stanislav Libenský Award 2011; Florian Hufnagl (GER), dnes již bývalý ředitel celosvětově největšího muzea designu v Mnichově – Die Neue Sammlung; Ivo Křen (CZ), historik a kurátor Východočeského muzea v Pardubicích; a Jean-Luc Olivié (FRA), hlavní kurátor kolekce skla v Musée des Arts Décoratifs v Paříži. Odborným garantem výstavy je Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Architektem výstavy je Jakub Berdych, významný český designér a spoluzakladatel designového studia Qubus.

Hlavní cenou pro vítěze je třítýdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA. Druhou cenou je týdenní stáž ve sklárnách Ajeto v Lindavě. Mimoto budou mít v roce 2015 soutěžící možnost vyhrát ještě dvě zvláštní ceny od partnerů Stanislav Libenský Award, a to čtrnáctidenní stáž a účast na workshopech v Corning Museum of Glass v USA a také cenu za originální design aukční lahve Pilsner Urquell.  Tři ocenění soutěžící budou mít navíc možnost postoupit svá díla do podzimní aukce skla, pořádané aukční síní Dorotheum.

Slavnostní galavečer s vyhlášením výsledků a vernisáží výstavy se uskuteční na podzim tohoto roku v Praze.

„Vybraná díla představí širokou škálu možností práce se sklem. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku děl zahrnující šperky, designové kousky, tradiční řemeslné práce, ale také konceptuální objekty využívající různá média a spadající spíše do volného umění“, říká k vybraným dílům Kateřina Čapková, ředitelka Pražské galerie českého skla.

Pořadatelům z Pražské galerie českého skla se během šestileté historie soutěže podařilo v Praze vystavit práce více než dvou set padesáti mladých sklářských výtvarníků z padesáti pěti vysokých uměleckých škol, vždy v reprezentativním prostředí s osobitou atmosférou.

Stanislav Libenský Award je v mnoha ohledech unikátní událostí. Pro studenty je impulsem k setkávání a vzájemné inspiraci, příležitostí porovnávat různé přístupy, způsoby práce a především prezentovat svou tvorbu mezinárodnímu publiku, šancí úspěšně odstartovat uměleckou kariéru. Veřejnosti nabízí možnost seznámit se na jednom místě s tvorbou nejmladší generace sklářských výtvarníků z celého světa a nahlédnou tak do budoucnosti oboru, který má v Čechách dlouhou tradici.

Výstava bude tradičně provázena řadou doprovodných akcí pro všechny věkové kategorie.

Více informací na  www.libenskyaward.com a www.facebook.com/StanislavLibenskyAward

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…