STEM: Důvěra v armádu a policii u veřejnosti posiluje

02.03.2017 11:12

České armádě důvěřuje tříčtvrtinová většina veřejnosti (74 %). V policii má důvěru poněkud nižší podíl občanů, ovšem stále většinový (61 %). Aktuální hodnoty patří k nejvyšším v časové řadě STEM od začátku 90. let.

STEM: Důvěra v armádu a policii u veřejnosti posiluje
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 11. až 23. ledna 2017. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1048 respondentů.

STEM sleduje již od začátku devadesátých let, jakou důvěru mají čeští občané v naši armádu a policii. Podle posledního průzkumu uskutečněného v lednu letošního roku mají tři čtvrtiny občanů důvěru v armádu a tři pětiny veřejnosti důvěřují české policii.

Důvěra v armádu a policii

Pramen: STEM, Trendy 1/2017, 1048 respondentů starších 18 let

Důvěra v Armádu ČR se v devadesátých letech pohybovala mírně pod hranicí 50 %. Výrazný nárůst důvěry jsme zaznamenali v roce 2002, kdy české armádě vyjádřily důvěru téměř čtyři pětiny respondentů (výzkum se konal v září 2002, ve výjimečné situaci těsně po ničivých povodních, které v srpnu postihly naši republiku). Rok poté však důvěra v armádu poklesla o 25 procentních bodů a vrátila se tak na úroveň před výkyvem v roce 2002. Od roku 2005 se míra důvěry v armádu pohybuje kolem hranice 70 %. Mírný pokles, patrný v září 2015 a v lednu 2016, aktuální data nepotvrdila. Pokud ponecháme stranou extrémní hodnotu po povodních roku 2002, je současná míra důvěry v armádu dlouhodobým maximem.

Pramen: STEM, Trendy 1993-2017

Data z časové řady výzkumů STEM od začátku devadesátých let ukazují, že po změně režimu v roce 1989 nebylo pro policii lehké přesvědčit občany o své důvěryhodnosti (výjimkou je opět specifická situace po povodních v roce 2002). Ovšem od roku 2005 pozorujeme postupný kontinuální růst míry důvěry v českou policii. Podobně jako v případě armády (při vynechání výkyvu v roce 2002) je míra důvěry v policii nejvyšší v časové řadě (ovšem od hodnoty z roku 2015 se liší pouze jedním procentním bodem).

Pramen: STEM, Trendy 1993-2017

Názor na armádu a policii je vzájemně provázaný, více než polovina občanů (55 %) důvěřuje jak armádě, tak policii. A naopak pětina (20 %) nedůvěřuje ani jedné z obou institucí. Čtvrtina veřejnosti však bezpečnostní složky rozlišuje, konkrétně to znamená, že pětina lidí (19 %) má důvěru pouze v armádu a 6 % pouze v policii.

Zajímavá je souvislost mezi důvěrou v armádu a policii a hodnocením ministrů, do jejichž kompetence česká armáda a policie spadají. Mezi lidmi, kteří mají příznivý názor na ministra vnitra Milana Chovance, důvěřuje policii 71 %, mezi těmi, kteří ministra hodnotí negativně, má důvěru v policii pouze 56 %. Rovněž u ministra obrany platí, že lidé, kteří Martina Stropnického hodnotí příznivě, mají vyšší míru důvěry v armádu (84 %) než ti, kteří na něj mají negativní názor (62 %).

Důvěra v policii podle hodnocení ministra vnitra M. Chovance

(podíl odpovědí v %)

Pramen: STEM, Trendy 1/2017, 1048 respondentů starších 18 let

Důvěra v armádu podle hodnocení ministra obrany M. Stropnického

(podíl odpovědí v %)

Pramen: STEM, Trendy 1/2017, 1048 respondentů starších 18 let

Důvěru v bezpečnostní instituce dále významně podmiňuje vzdělání. Lidé se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním mají důvěru v armádu a policii častěji (rozdíly jsou výraznější v případě policie). Je zajímavé, že od roku 2015 se rozdíly v závislosti na vzdělání při hodnocení armády výrazně snížily. To znamená, že důvěra v armádu se zvýšila především mezi lidmi s nižším vzděláním.

Důvěra v armádu podle vzdělání

(podíl kladných odpovědí v %)

Pramen: STEM, Trendy 9/2015, 1/2017

Důvěra v policii podle vzdělání

(podíl kladných odpovědí v %)

Pramen: STEM, Trendy 9/2015, 1/2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…