STEM: Jak si na tom stojí Miloš Zeman?

04.12.2015 11:17

Přes rozsáhlou mediální kritiku má prezident Miloš Zeman podporu mírné většiny veřejnosti. Důvěra dlouhodobě kolísá kolem 50%, což ukazuje na to, že hodnocení Miloše Zemana dnes představuje živé a kontroverzní politické téma. Naše poznatky naznačují, že i do budoucna je postavení Miloše Zemana poměrně pevné, a to zejména mezi levicovými a středovými voliči a ve skupině seniorů.

STEM: Jak si na tom stojí Miloš Zeman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 2. až 11. listopadu 2015. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1109 respondentů.

Přímá volba prezidenta měla podporu osmdesátiprocentní většiny naší veřejnosti soustavně od roku 1999. Od přímé volby prezidenta Zemana uplynou brzy již dva roky a přímá volba má stále podporu 81% našich obyvatel. Následující graf ukazuje, že se prezident těsně před oslavami 17. listopadu těšil většinové podpoře naší veřejnosti.


Pramen: STEM, Trendy 11/2015, 1109 respondentů

O něco větší důvěru v Miloše Zemana mají muži než ženy, což by mohlo souviset s jeho ostřejším konfrontačním stylem. Zatímco důvěru v Miloše Zemana vyslovuje 59% vyučených, mezi vysokoškoláky je to 42%. Výrazný úspěch zaznamenává zejména mezi lidmi nad šedesát let (63%).  Zajímavé je, jak ho vnímají stoupenci různých politických táborů. Nepřekvapí, že jej pozitivně hodnotí zejména stoupenci levice (73%), méně lidé z politického středu (54%), nejméně pak příznivci pravice (35%). Poněkud překvapivé by ale mohlo být, že vyhraněných příznivců má relativně více mezi komunisty než mezi sociálními demokraty. U stoupenců ANO si stojí lépe než u stoupenců KDU-ČSL.

Když Václav Klaus jako prezident republiky požíval nejvyšší důvěru veřejnosti před deseti lety, získával 70% kladných hodnocení. Miloš Zeman je na tom o něco hůře. Jeho podpora kolísá, zaznamenala dva výraznější propady. Na počátku měsíce, ještě před oslavou 17. listopadu, mu podporu ale vyslovila mírná většina naší veřejnosti.


Pramen: STEM, Trendy 2013-2015

Podporu Miloše Zemana můžeme také odhadovat z odpovědí na otázku, zda si lidé přejí, aby byl Miloš Zeman zvolen i na další prezidentské období. Ukazuje se, že postavení Miloše Zemana je dosti pevné. Tábor jeho vyhraněných odpůrců tvoří přesně třetina populace.


Pramen: STEM, Trendy 11/2015, 1109 respondentů

Miloše Zemana si přeje jako prezidenta i na příští volební období téměř polovina vyučených, ale jen třetina lidí s vysokou školou. Většinově ho chtějí lidé nad šedesát let, u ostatních je to kolem dvou pětin, závislost na věku není výrazná. Oproti tomu rozdíly podle politických sympatií jsou značné. Za obě otázky je ukazuje následující graf.


Pramen: STEM, Trendy 11/2015, 1109 respondentů

Na budoucí prezidentskou volbu jsme se podívali i z druhé strany, zda se podaří některé z politických stran postavit silného protikandidáta. Výsledky ukazují na otevřený souboj.


Pramen: STEM, Trendy 11/2015, 1109 respondentů

Obdobným způsobem jsme se ptali rok před druhou volbou Václava Klause. Situace byla odlišná nejen časově, ale také formou nepřímé volby oběma komorami parlamentu.

U nadcházející přímé volby dnes lidé velkou většinou (61%) očekávají alternativního kandidáta, tehdy v roce 2007 to byla jen menšina (42%).

Nového silného protikandidáta vůči M. Zemanovi očekává zejména mladá generace.

„Myslíte si, že některá z politických stran najde silného kandidáta, který by se mohl M. Zemanovi v prezidentských volbách postavit?“
Podle věku


Pramen: STEM, Trendy 11/2015, 1109 respondentů

Silného protikandidáta očekávají sociální demokraté většinově (z 55%), komunisté menšinově (ze 40%). Komunisté představují jedinou skupinu, která má již dnes M. Zemana jako favorita budoucí prezidentské volby.

Zkombinujeme-li odpovědi na všechny tři výše probírané otázky, můžeme si udělat souhrnnou představu o rozložení názorů k Miloši Zemanovi a prezidentské volbě. Skalní příznivci (25%) jsou ti, kteří mají v M. Zemana důvěru, chtějí jeho znovuzvolení a nevěří, že se najde protivník. Otevření příznivci (15%) se od skalních liší tím, že připouštějí silného soupeře.  Pohasínající příznivci (10%) jsou ti, kteří sice dnes mají v Zemana důvěru, ale na druhé období ho nechtějí a věří v silného protikandidáta. Skeptici (9%) mu vyslovují nedůvěru, znovu ho nechtějí a nevěří ani v jiného silného kandidáta. Odpůrci (36%) mají vůči M. Zemanovi nedůvěru, nechtějí ho v příštím období a věří v alternativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…