STEM: Nespokojenost s politickou situací je nejčastějším motivem účasti u voleb

30.09.2013 13:55

Nespokojenost s politickou situací je nejčastěji uváděným hlavním důvodem, proč jít v říjnu volit. Platí to zejména pro sympatizanty levicových stran a obecně pro lidi, podle nichž se situace u nás vyvíjí špatným směrem. Stoupenci pravice častěji uvádějí vůli podpořit politiku a program konkrétní strany a příznivci hnutí ANO uvádějí, že mají snahu hlavně přivést do politiky nové tváře.

STEM: Nespokojenost s politickou situací je nejčastějším motivem účasti u voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Citované výsledky pocházejí z výzkumů STEM provedených na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, které se uskutečnily ve dnech 29. 8.-8. 9. a 15.-21. 9. 2013. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídalo v obou výzkumech celkem 2136 respondentů, jejich odpovědi byly spojeny do jednoho datového souboru.

Zářijová zpráva STEM přinášející stranické preference a model volebních zisků konstatovala zvýšení ochoty jít volit oproti červnu. Všem respondentům, kteří se hodlají účastnit předčasných voleb (tj. neodpověděli „spíše ne“ nebo „určitě ne“), byla položena otázka, co bude hlavním důvodem jejich případné účasti. Z odpovědí plyne, že jasně nejčastějším motivem je nespokojenost s politickou situací nebo konkrétními politiky.

Co vede k účasti u voleb různé skupiny lidí?

Mladší lidé by rádi viděli po volbách v politice více nových tváří, pro starší je naopak častěji volební účast samozřejmostí. Obava ze zhoršující se ekonomické situace v zemi trápí spíše mladší a střední generaci. V míře nespokojenosti s politickou situací v zemi se však různé věkové skupiny prakticky neliší.

Rozdílům v motivaci různých věkových skupin odpovídají i rozdíly mezi některými sociálními skupinami. Studenti chtějí nové lidi, důchodci jsou nejspolehlivějšími voliči.

Jen nevýrazné rozdíly jsou v různých skupinách lidí podle úrovně dosaženého vzdělání. Od ostatních skupin se liší zřetelněji jen lidé s vysokoškolským titulem – jsou odpovědnější (volby jsou pro ně častěji samozřejmostí), častěji chtějí podpořit konkrétní program či politiku strany a jsou relativně méně nespokojení s politickou situací u nás.

Zásadní rozdíly v motivaci jsou mezi těmi, podle nichž se situace v České republice vyvíjí všeobecně správným směrem, a lidmi s názorem opačným, k nimž se velmi blíží skupina lidí, podle nichž situace u nás „nesměřuje nikam“. Nepříliš početná skupina lidí, podle nichž se situace u nás vyvíjí správným směrem (11 % populace), chce ve volbách především podpořit politiku a program některé strany, zatímco motivem lidí s názorem, že vývoj situace u nás jde špatným směrem, je hlavně nespokojenost s politickou situací.

Odlišná je i motivace stoupenců nejsilnějších politických stran. Nespokojenost a tedy protestní motiv je dlouhodobě příznačný pro přívržence komunistů, k nim se v tomto ohledu přidávají i příznivci dalších levicových stran, ČSSD a SPOZ. Rozdíl mezi levicovými stranami je hlavně v tom, že mezi příznivci KSČM je víc lidí, kteří „samozřejmě“ půjdou volit. Příznivce ANO k účasti ve volbách vede nejčastěji snaha přivést do politiky nové lidi, nespokojenost je pro ně ale také poměrně častým motivem. Stoupenci KDU-ČSL jsou dlouhodobě nejspolehlivější, půjdou k předčasným volbám především proto, že je to pro ně samozřejmost.

Podpora programu a politiky konkrétní strany přivede k volbám hlavně stoupence pravice, ODS a TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…