STEM: Premiér Sobotka má důvěru nadpoloviční většiny občanů

31.03.2014 17:30

V začátku funkčního období koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL má premiér Bohuslav Sobotka důvěru nadpoloviční většiny občanů ČR (55 %). Prezidentu Miloši Zemanovi důvěřuje poněkud méně lidí (45 %), ovšem v porovnání s lednovým průzkumem je důvěryhodnost prezidenta Zemana aktuálně vyšší o osm procentních bodů.

STEM: Premiér Sobotka má důvěru nadpoloviční většiny občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 11. - 20. března 2014. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 1070 respondentů.

V únoru 2014 vyslovila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR důvěru koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Průzkum STEM realizovaný zhruba měsíc poté ukazuje, že premiér Bohuslav Sobotka má na počátku funkčního období vlády důvěru mírně nadpoloviční většiny veřejnosti (55 %). Premiér Sobotka je v tomto ohledu v mírně lepším postavení než Petr Nečas, kterému v prvních měsících funkčního období jeho vlády na podzim 2010 důvěřovala necelá polovina občanů ČR (49 %).

Prezidentu Miloši Zemanovi podle aktuálního březnového průzkumu důvěřuje necelá polovina veřejnosti (45 %). V porovnání s důvěrou v premiéra Sobotku je u prezidenta Zemana výrazně vyšší podíl těch, kteří kategoricky vylučují, že by prezidentu Zemanovi důvěřovali.

Vývoj důvěry veřejnosti v prezidenta Miloše Zemana sleduje STEM již od jeho zvolení. Těsně po prezidentských volbách měl budoucí prezident Miloš Zeman důvěru mírně nadpoloviční většiny veřejnosti. Zhruba půlroku se v průzkumech STEM míra důvěry v prezidenta Zemana udržovala na této úrovni. Letošní lednový průzkum však zjistil významné snížení podílu lidí, kteří prezidentu Zemanovi důvěřují (o 15 procentních bodů).

Vyšší podíl lidí, kteří důvěřují prezidentovi republiky M. Zemanovi a premiérovi B. Sobotkovi, zjišťujeme podle očekávání mezi stoupenci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, naopak výrazně nižší u příznivců ODS a TOP 09. Premiér Sobotka má vyšší důvěru ve většině skupin politických sympatizantů. Výjimkou jsou příznivci KSČM, u kterých je mírně vyšší podíl lidí důvěřujících M. Zemanovi, a také stoupenci Úsvitu a TOP 09, kde jsou podíly lidí důvěřujících prezidentovi a premiérovi téměř vyrovnané.

Pozn.: Údaje za stoupence ODS, Úsvitu a KDU-ČSL jsou vzhledem k jejich velmi nízkému počtu v souboru pouze orientační.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…