STEM: Situace samoživitelů a samoživitelek v koronavirové krizi

01.03.2021 11:28

Samoživitelé a samoživitelky jsou dlouhodobě skupinou, ohroženější propadem životní úrovně. Finanční situace jejich domácnosti je často horší než v úplných rodinách, a patří tak mezi skupiny, významně ohrožené chudobou. Těžkosti s vycházením s příjmem pak ovlivňují další stránky života neúplných rodin. Dopady pandemie COVID-19 problematickou situaci ohrožených rodin samoživitelů a samoživitelek ještě vyostřují.

STEM: Situace samoživitelů a samoživitelek v koronavirové krizi
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden ve spolupráci s neziskovou organizací Klub svobodných matek. Průzkum byl realizován online dotazováním (CAWI) na reprezentativním souboru samoživitelů a samoživitelek ve dnech 22. 1. – 2. 2. 2021. Celkem odpovědělo 1026 respondentů.

Při hodnocení situace samoživitelů a samoživitelek je důležité si uvědomit, že nejde o jednotnou skupinu, a to ani z hlediska subjektivních pocitů, ani z hlediska finanční situace domácnosti. V celkovém pohledu jsou mezi samoživiteli a samoživitelkami častější pozitivní hodnocení života, více než polovina se cítí klidně (51 %) nebo šťastně (10 %). Přesto je velmi důležité věnovat pozornost i menšinovému podílu těch, kteří se cítí nešťastně (31 %), či dokonce beznadějně (8 %).

Současná koronavirová krize zasahuje do života celé společnosti, rovněž většina samoživitelů a samoživitelek uvádí, že jejich život pandemie často výrazně ovlivnila (ovšem je třeba dodat, že 44 % říká, že u nich k zásadním dopadům nedošlo).

graf

Škála dopadů je velmi široká, zásadní je však dopad na finanční situaci neúplných rodin, často v důsledku změn v pracovním uplatnění. Svou roli však mají i důsledky uzavření škol a nároků distanční výuky, omezení svobody pohybu a sociálních kontaktů, zvýšení stresu a obav o zdraví a také o ekonomickou budoucnost. Z autentických vyjádření dotázaných, kteří jsou silně zasaženi, vybíráme: „Přišla jsem o práci, žádnou jinou nemohu sehnat, nemám peníze na nájem a každý měsíc se bojím, abych na něj sehnala... Dcerka zase bez kontaktu s dětmi jen přes počítač.“

Zaměříme se nyní především na ekonomické dopady pandemie COVID-19, protože je třeba uvést, že i za normální situace se samoživitelé a samoživitelky nacházejí v obtížnější situaci než ostatní domácnosti: dvojnásobně častěji než lidé v ČR celkově se považují za chudou rodinu, častěji obtížně vycházejí s příjmem domácnosti nebo jsou častěji špatně finančně zajištěni, nemají dostatečné finanční rezervy. Jejich ohrožení ekonomickými dopady pandemie je tedy zvláště citelné.

graf

Podíl samoživitelů a samoživitelek, kteří nyní s příjmem vycházejí obtížně, se oproti normální situaci zvyšuje, na téměř dvě třetiny (62 %). Zvláště je třeba vzít v úvahu, že se zdvojnásobil podíl těch, kteří na tom jsou nejhůře (vycházejí „velmi obtížně“, z 8 % na 17 %). U 42 % neúplných rodin došlo během uplynulého roku ke zhoršení finanční situace, 35 % má nižší příjem než před rokem. Alarmující je fakt, že častěji ke zhoršení situace dochází u rodin, které byly v horší výchozí situaci: vycházely se svým příjmem obtížně i před covid krizí, mají aktuálně nízké příjmy či problémy se splácením půjček, mají vztahové problémy s rodičem svých dětí (s dopadem na platby výživného).

graf

V případě finančními problémy ohrožených domácností samoživitelů a samoživitelek je komplikací i skutečnost, že jde často právě o ty domácnosti, které se nemohou opřít o pomoc ze strany příbuzných nebo přátel, postrádají „záchrannou síť“ kontaktů a sociálních vazeb (a těchto samoživitelů a samoživitelek bez podpůrného okruhu je téměř třetina).

graf

Je třeba zdůraznit, že zhoršení finanční situace u samoživitelů a samoživitelek je provázáno s dalšími rizikovými faktory situace domácnosti. Konkrétně to znamená, že v rodinách, kde nastaly problémy se splácením dluhů či výpadky v platbách výživného, je jasně vyšší podíl těch, kteří pociťují v minulém roce zhoršení své finanční situace. Situace se samozřejmě častěji zhoršila i u těch, kteří pobírali v loňském roce ošetřovné.

clip

graf

Rizikem u těch domácností, které se potýkají se zhoršením finanční situace, je strategie „šetřit, kde to jde“, nejčastěji na jídle a provozu domácnosti, ale poměrně často i na odkládání placené zdravotní péče. V menšině případů hrozí prohloubení krizové situace žádostmi o (další) půjčky, které ovšem mohou přivést rodinu do velmi komplikované, až bezvýchodné situace.

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ opět přispěla královskému městu na výsadbu další zeleně

16:05 Nadace ČEZ opět přispěla královskému městu na výsadbu další zeleně

Další výsadbu nové zeleně financovanou Nadací ČEZ v rámci grantu Stromy má za sebou královské město …