SÚJB: Informace k jaderné zkoušce KLDR ze dne 6. ledna 2016

10.01.2016 17:19

Dne 6. ledna 2016 přibližně v 02:30 středoevropského času (SEČ) byl několika stanicemi Mezinárodního monitorovacího systému (IMS) Přípravné komise pro Organizaci smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (PC CTBTO) detekován seismický signál, jehož epicentrum se nacházelo v oblasti, ve které v letech 2006, 2009 a 2013 Korejská lidově demokratická republika (KLDR) prováděla zkoušky jaderných zbraní.

SÚJB: Informace k jaderné zkoušce KLDR ze dne 6. ledna 2016
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

Podle předběžné analýzy, charakteristika zachyceného seismického signálu ukazuje na možnost, že se jednalo o další, v pořadí již čtvrtou, severokorejskou zkoušku jaderné zbraně.

Dle informací zveřejněných severokorejskou státní televizí se mělo jednat o úspěšnou zkoušku tzv. termojaderné zbraně (používá se též vžité označení „vodíková bomba“). Vzhledem k informacím, které jsou známy o vyspělosti severokorejského jaderného programu a minulým severokorejským jaderným zkouškám, které se podle dostupných informací vyznačovaly poměrně nízkou efektivitou štěpné reakce, lze usuzovat, že se o zkoušku termojaderné zbraně nejednalo. Tento předpoklad dále podporuje velikost magnituda zaznamenaného seismologického jevu, které svou velikostí odpovídá předchozím jaderným zkouškám KLDR.

Seismický signál z této jaderné zkoušky byl zaznamenán i Národním datovým centrem v Brně (NDC), které spravuje českou seismologickou stanici VRAC - AS26, která je součástí IMS PC CTBTO. Není bez zajímavosti, že právě seismologická stanice VRAC je z geografického hlediska velmi výhodně situována pro detekci seismických signálů z asijských testovacích polygonů. V letech 1995 až 1998 tak tato stanice zaznamenala několik jaderných zkoušek provedených Čínou (jaderná střelnice Lop Nor), Indií (jaderná střelnice ve státě Dalbandin) a Pákistánem (jaderná střelnice ve státě Pokaran). Data z této stanice jsou proto poměrně často využívána v rámci IMS PC CTBTO.

Kromě již zmíněných seismických dat, PC CTBTO aktuálně zpracovává také radionuklidová data. Jejich sběr a analýza trvá déle, zejména v závislosti na meteorologických podmínkách v oblasti. Prakticky to znamená, že v závislosti na lokálním počasí mohlo dojít k prvním záchytům radionuklidů během včerejšího odpoledne SEČ, přičemž analýza radionuklidů vzácných plynů (jde především o radioxenon a argon-37) zabere minimálně jeden den. Lze tedy předpokládat, že prvotní analýza radionuklidových dat bude k dispozici během dnešního večera. Další analýza radionuklidů pak potrvá přinejmenším dva až tři dny. Sekretariát PC CTBTO zároveň upozornil, že k sestavení komplexnějšího radionuklidového obrazu bude zapotřebí cca 16 dnů, v případě dodatečných záchytů radionuklidů i delší období. Naopak monitoring infrazvukových projevů této jaderné zkoušky, vzhledem k aktuálně nepříznivým povětrnostním podmínkám panujícím v inkriminované oblasti, tentokrát nejspíše neposkytne využitelnou informaci, neboť byly detektory zahlceny silným šumem pozadí. 

Bližší informace ke stanici VRAC jsou dostupné na stránkách Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity v Brně.

Na stránkách Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity v Brně naleznete také záznam seismického signálu v okamžiku jaderné zkoušky.

Podrobnější informace k aktuální severokorejské jaderné zkoušce naleznete na našich internetových stránkách.

Záznam jaderné zkoušky KLDR ze dne 6. 1. 2016 na širokopásmových stanicích NDC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …