SÚJB: Technická návštěva pracovníků MAAE v Dolní Rožínce

06.10.2016 16:02

Ve dnech 6. – 9. září 2016 se na Vysočině uskutečnila technická návštěva pracovníků Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Cílem této návštěvy byl odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka státního podniku DIAMO, který se zabývá těžbou a zpracováním uranové rudy.

SÚJB: Technická návštěva pracovníků MAAE v Dolní Rožínce
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

V letošním roce se návštěvy pořádané v rámci Českého programu podpory záruk pro MAAE zúčastnilo 18 pracovníků agentury a 1 instruktor. Ze strany Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) byla tato akce zajištěna pracovníky oddělení pro kontrolu nešíření jaderných zbraní. Na akci se rovněž podíleli zaměstnanci odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka, kteří představili technologický proces chemické úpravy uranové rudy, charakteristiku dolu a lokálního uranového ložiska spolu s historií těžby v této lokalitě.

Praktická část školení sestávala ze tří bloků. V prvním z nich účastníci sfárali v uranovém dole do hloubky 1050m, kde se setkali s procesem těžby uranové rudy. V druhé části pracovníci MAAE navštívili chemickou úpravnu pro úpravu uranové rudy a tvorbu tzv. „žlutého koláče“. Ve třetí části se pracovníci MAAE seznámili s procesem rekultivace krajiny, monitorováním kontaminace vody a procesem jejího čištění a s možnou variantou podoby dlouhodobého úložiště vyhořelého jaderného paliva. Získané poznatky byly pod vedením instruktora z MAAE následně v závěru školení zúročeny při prezentacích účastníků školení.

Návštěva dává zúčastněným jedinečnou příležitost setkat se v praxi s úvodní částí palivového cyklu jaderných elektráren, který začíná samotnou těžbou uranové rudy a jejím chemickým zpracováním do podoby tzv. „žlutého koláče“. Účastníci rovněž mají příležitost ověřit si zárukové postupy v zařízeních spojených s těžbou a zpracováním uranové rudy, vyzkoušet si získávání informací v terénu pro inspekční činnost a seznámit se s procesem monitorování vlivu těžby a zpracování uranové rudy na životní prostředí a s procesem rekultivace oblasti po ukončení těžby. Tento program se dlouhodobě těší vysokému zájmu ze strany MAAE, jelikož se jedná o unikátní možnost navštívit aktivní uranový důl a s ním spojená zařízení.

Česká republika se podílí na programu podpory záruk MAAE od roku 2003, kdy byla podepsána představiteli SÚJB a MAAE dohoda o vytvoření tohoto programu. Technická návštěva v Dolní Rožínce má více než desetiletou tradici a je jedním z aktivních úkolů (tzv. tasků), kterými Česká republika přispívá ke zvyšování globální efektivity záruk MAAE, které jsou v současnosti v různých podobách uplatňovány ve více než 180 zemích světa.

Účastníci kurzu těsně před sfáráním do dolu

Výklad v chemické úpravně

Celkový pohled na lokalitu chemické úpravny

Pohled na zahušťovací nádrže

Servisní šachta Bukov 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…