SÚJB: Věděli jste, že...?

06.02.2016 19:31

notoricky známá rovnice Alberta Einsteina E = m . c2 říká ve vztahu k jaderné energii velmi podstatnou věc? A to, že energii nelze získat jinak než přeměnou hmoty na ni.

SÚJB: Věděli jste, že...?
Foto: United States Library of Congress
Popisek: Albert Einstein

Možností přitom máme vícero. Vedle spalování hořlavých materiálů se nabízí využití jaderných reakcí, a to slučováním lehkých jader či štěpením jader těžkých. Jaderné reakce takového rozsahu, aby mohly sloužit v energetice, však vyžadují kromě dalších věcí náležité technické podmínky, pevně daný právní rámec a neustálý profesionální dozor. Celému tomuto oboru říkáme jaderná bezpečnost.


Oficiální Einsteinův portrét z roku 1921 poté, co obdržel Nobelovu cenu za fyziku

Věděli, jste, že vedle jaderné bezpečnosti se náš úřad zabývá také vším, co souvisí s radiační ochranou? Jde o všechna opatření v situacích, kdy by ionizující záření mohlo ohrozit člověka či životní prostředí. Zdroji ionizujícího záření jsou sama příroda, energie přicházející z Vesmíru i celá řada lidmi vyrobených a užívaných přístrojů. Všude, kde takovou energii využíváme, však platí základní pravidlo radiační ochrany: Přínos využití ionizujícího záření musí být vždy větší než rizika s tím spojená.


Mezinárodní výstražný symbol označující radioaktivní materiál

Věděli jste, že SÚJB se zabývá pouze mírovým využíváním jaderné energie? Podobně jako v jiných vyspělých státech světa má náš národní dozor nad jadernou bezpečností a radiační ochranou přístup pouze k civilním aktivitám kolem jádra. Vojenské aktivity spadají do zcela jiného právního rámce a organizačního režimu. Zde je třeba ale také podotknout, že náš úřad zároveň dohlíží na to, aby se v České republice nikdo nepodílel na výrobě jaderných zbraní a dalších typů zbraní hromadného ničení, ani na jejich šíření.


SÚJB mimo jiné kontroluje i to, zda Česká republika dodržuje mezinárodní zákaz jaderných zbraní a nepodílí se na šíření zbraní biologických ani chemických.

Věděli jste, že systém regulace jaderné bezpečnosti a radiační ochrany v České republice je „robustní“ a SÚJB je efektivním a nezávislým regulátorem? K tomuto závěru došla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) na podzim roku 2013 po důkladné prověrce našeho úřadu během tzv. mise IRRS. Mise mimo jiné zjistila, že české úřady důkladně zhodnotily ponaučení z havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě a naplánovaly takové kroky, které jadernou bezpečnost a radiační ochranu v ČR ještě posílí.


Logo agentury; anglická zkratka IAEA má v češtině zavedenou variantu MAAE.

(Souhrn příspěvků na Facebooku SÚJB za leden 2016)

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…