SVS: Obsah masa v mražených rybích výrobcích musí odpovídat údajům na obale

24.01.2016 16:22

Mražené ryby jsou z dlouhodobého hlediska problémovou komoditou. Důvodem zpravidla naštěstí není přítomnost zdraví nebezpečných látek či mikroorganismů. Skutečné složení výrobků však často neodpovídá údajům uvedeným na obale.

SVS: Obsah masa v mražených rybích výrobcích musí odpovídat údajům na obale
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Potvrdily to výsledky mimořádné kontrolní akce, kterou provedla Státní veterinární správa v loňském roce. Laboratorní vyšetření ukázala, že u téměř čtvrtiny odebraných vzorků mražených ryb neodpovídá údaj o čisté hmotnosti uváděný na obale skutečnosti. Z pohledu obsahu masa byla nevyhovující téměř pětina vzorků.

V rámci kontrolní akce bylo odebráno a následně vyšetřeno ve Státním veterinárním ústavu Jihlava 52 vzorků mražených rybích produktů na stanovení čisté hmotnosti. U 12 vzorků byla čistá hmotnost, tedy hmotnost po odkapání tzv. glazury nižší, než bylo deklarováno na obale. Na obsah masa bylo vyšetřeno také 52 vzorků, nevyhovujících bylo deset, tedy 19 procent.

Zákazníci by si měli dát pozor na to, aby u mražených ryb namísto za maso neplatili zbytečně za vodu.  Pokud jsou ryby tzv. glazované, což má chránit rybí maso před vysušením chladem, musí být na obale uveden údaj o čisté hmotnosti tj. hmotnosti bez glazury. Jestliže byla do ryby přidaná voda, musí být tento údaj uveden v informacích o složení na obale výrobku. Pokud ovšem množství přidané vody přesáhne pět procent hmotnosti, musí být údaj o vodě přidané do výrobku uveden v jeho názvu.

Produktů rybolovu se týká také jeden čerstvý případ, kterým se Státní veterinární správa v těchto dnech zabývala. Zakázala totiž uvést na trh zhruba 800 kilogramů mražených loupaných garnel původem z Indie. Laboratorní vyšetření provedené na základě obdrženého podnětu prokázalo, že obsahují polyfosfáty, tj. látky, které pomáhají do svaloviny (masa) navázat vodu. Jejich množství nepřesahovalo povolený limit a nejedná se ze zdravotního hlediska o nebezpečnou potravinu. Obsah polyfosfátů však nebyl vůbec deklarován na obale, což je v rozporu s předpisy a jedná se o klamání zákazníka. Výrobek bude neškodně odstraněn, nebo vrácen výrobci k přeznačení. S prodejcem bylo zahájeno správní řízení o udělení pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…